Nu we midden in de Digital Decade zitten kunnen we qua opleidingen niet achterblijven. Het klinkt misschien als een cliché, maar als jurist of professional ben je nooit uitgeleerd! Zeker met alle wetgeving die nieuw of aanstormend is. Maar hoe speelt onze Academy daarop in? Welke trends zien we in het opleidingenveld? Onze Head of Academy Esmée Baljet-Kuyt vertelt in een interview hoe ons opleidingsaanbod op de Digital Decade inspeelt.
“Ik zie alleen maar ontwikkelingen. We proberen bij ICTRecht bijvoorbeeld zo goed mogelijk op actualiteiten in te spelen, denk aan onze NIS2 training, recente wetgeving op het gebied van informatiebeveiliging en cybersecurity. Maar ook met de opleiding tot CAICO en het bijbehorende aanbod voor permanente educatie, voldoen we aan de behoeften van onze deelnemers. De technologische ontwikkelingen gaan namelijk vaak sneller dan de wetgeving die erbij hoort en ook daar speelt opleidingsmarkt op in (denk aan de opleiding tot CCCO, deze opleiding slaat de brug tussen wet- en regelgeving en praktische implementatie). Daarnaast verandert de vorm van opleidingen ook, deelnemers werken steeds meer digitaal en verwachten dat ook terug te zien in opleidingen (webinars, elearning, tools etc.).”
“Bedrijven weten waarschijnlijk wel dat er veel nieuwe wetgeving aankomt, maar het blijft een uitdaging om wetgeving goed toe te passen binnen organisaties. Een manier om dat te doen is door medewerkers hierop te trainen’. We bieden steeds meer inhouse varianten van opleidingen en trainingen aan, denk bijvoorbeeld aan trainingen over AI. Deze behoefte groeit steeds meer. Daarnaast zie je dat organisaties op zoek zijn naar het vergaren van kennis op meerde manieren. Daarbij helpt dat wij ontzettend veel dingen gratis beschikbaar stelt. We doen bijvoorbeeld onderzoeken, hebben een promptbibliotheek en onze Privacy Guide GPT is sinds kort beschikbaar. Ik zie ook dat bestaande rollen een steeds belangrijkere en serieuzere rol krijgen, bijvoorbeeld de rol van Functionaris Gegevensbescherming en Privacy Officer. Deze rollen zijn niet nieuw, maar het lijkt wel alsof organisaties de relevantie van privacy, security en AI steeds meer gaan inzien.”
“Wij spelen altijd in op nieuwe wetgeving, maar nog belangrijker is vaak de manier waarop je met deze nieuw wetgeving omgaat. Daarin schuilt onze kracht. Wat betekent deze wetgeving nou echt in de praktijk? En moet je alleen jouw juristen trainen of gaan we hier juist een andere doelgroep aanspreken (denk aan HR-afdelingen die vaak met persoonsgegevens te maken hebben en baat hebben bij een training over privacy, maar ook juristen die moeten leren ‘prompten’ zodat zij LLM’s (ChatGPT, Claude) goed gaan gebruiken).
“Wat ik ook uniek vind aan onze opleidingen en trainingen, is dat wij uitgaan van een ‘blended’ opzet. In de regel hebben we een onderdeel elearning, dit betekent dat je de theorie in je eigen tijd kan leren en begrijpen aan de hand van leuke interactieve opdrachten en webinars. Vervolgens breng je het in de praktijk tijdens praktijkdagen, waar je ook nog eens ontzettend veel leert van je mede deelnemers. Ook vinden we het belangrijk om sectorspecifieke opleidingen te hebben of opleidingen die specifiek voor een rol geschikt zijn. In elke sector en rol spelen natuurlijk weer andere uitdagingen. Een mooi voorbeeld hiervan is onze nieuwe Opleiding Zorg en ICT. De digitale transformatie in de zorg is ook volop bezig en deze opleiding zorgt ervoor dat professionals klaar zijn voor de Digital Decade in de zorgsector.”
“Start met het omarmen van de Digital Decade en alles wat daarbij hoort! Dit betekent niet alleen zorgen dat personeel goed opgeleid is, maar maak goede opleidingen onderdeel van een bestaand proces (zoals een interne opleiding, een pakket aan tools etc.). Daarnaast zorg je ervoor dat met leuke interactieve opleidingen en trainingen de kennis gaat leven binnen organisaties, en dat werkt aanstekelijk! We denken vaak dat nieuwe wetgeving alleen maar impact heeft op de juristen die hier ‘iets’ mee moeten binnen organisaties, maar ik zie het breder dan dat. Voorbeeld: als de hele organisatie (inclusief het bestuur/management) weet hoe zij met AI moeten omgaan en welke algemene regels daarvoor gelden, dan heeft de hele organisatie daar baat bij!”
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.