Het uitgangspunt in het contractenrecht is vormvrijheid. Een overeenkomst kan zowel schriftelijk, mondeling als dus ook elektronisch tot stand komen, zolang er maar sprake is van aanbod en aanvaarding. Voor sommige overeenkomsten eist de wet echter dat deze op schrift moet. Denk aan het kopen van een huis of overdragen van auteursrechten. Maar ook als er een schriftelijkheidsvereiste geldt, kan de overeenkomst meestal elektronisch gesloten worden. De wet vereist dat dan wel aan de volgende voorwaarden voldaan moet zijn:
en; indien ondertekening een wettelijke eis is, een betrouwbare elektronische handtekening.
Het is wel erg belangrijk om goed te (laten) onderzoeken of er voor een bepaalde overeenkomst specifieke wettelijke bepalingen gelden.
In de praktijk worden de meeste overeenkomsten ondertekend, maar waarom? Slechts in uitzonderlijke gevallen eist de wet dat een overeenkomst wordt ondertekend (zoals bij het overdragen van auteursrechten). Een handtekening heeft wel een belangrijke bewijsfunctie. Zo kan een handtekening onder een document ervoor zorgen dat de rechter gehouden is om uit te gaan van de juistheid van het ondertekende document. Met name bij de ‘zwaardere’ overeenkomsten met een hoog bewijsbelang is (elektronische) ondertekening dus aan te raden. Maar voor lang niet alle overeenkomsten is dit echt noodzakelijk.
ICTRecht kan u adviseren of een bepaald type overeenkomst digitaal gesloten kan worden en welke handtekening hiervoor gebruikt dient te worden. Of beoordelen of een bepaald proces of systeem voor elektronisch contracteren geldig is en op de juiste manier is ingericht. Adviezen worden altijd praktisch ingestoken en onze adviseurs geven waar mogelijk tips om het proces gebruiksvriendelijk(er) in te richten.
Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 of stuur ons een mail via: info@ictrecht.nl. Een bericht achterlaten via onderstaand formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan vrijblijvend contact met u op.
Bent u bezig met een nieuw product of dienst en vraagt u zich af welke juridische aspecten hierbij een rol kunnen spelen? Dan gaan wij graag met u om de tafel om te inventariseren wat voor u belangrijk is en welke stappen u moet nemen om dit te realiseren.
Een domeinnaam conflict? Mediation lost het op! Wie zakelijk actief is, komt conflicten tegen. U kunt zelf een claim uitbrengen of u kunt claims tegen uw bedrijf gericht krijgen die zien op uw domeinnaam. De verhoudingen lopen in conflicten vaak zo scheef dat het conflict uw bedrijf handenvol geld kost. Maar het kan ook anders.
Jollemanhof 12, 1019 GW, Amsterdam, 020 663 1941 , info@ictrecht.nl
Helperpark 272-4, 9723 ZA, Groningen, 050 209 34 99, info@ictrecht.nl t.a.v. ICTRecht Noord-Nederland B.V.
Avenue Louise 65, 1000, Brussel, +31 020 663 1941, info@legalict.com