Heb jij als jurist elke middag na de lunch geen werk meer te doen en zit je duimen te draaien achter je computer? Sla dit artikel dan over. Lees dit artikel vooral wel door als van jou wordt verwacht dat je elke week zoveel mogelijk werk in een 40-urige werkweek propt.
Geen jurist zegt over zijn dienstverlening dat het standaard is. Dat is ook logisch aangezien juristen al vanaf de rechtenopleiding worden getraind om zichzelf te kunnen onderscheiden. Alleen als je jezelf onderscheidt van de rest dan val je op en zal je die mooie functies weten te bemachtigen. Daarnaast onderschatten veel niet-juristen het juridisch werk of proberen het zelf. Dit zorgt ervoor dat de jurist zijn eigen diensten niet snel zal aanmerken als standaard.
Toch zijn er in het juridische werk behoorlijk veel standaardwerkzaamheden. We werken als juristen allemaal binnen bepaalde wettelijke kaders, sterker nog: dat is de kern van ons werk. Deze wettelijke kaders kan je aanmerken als standaarden. Daarnaast bevatten documenten die voortvloeien uit juridische werkzaamheden ook standaarden. Vaak zijn standaarden ook ontstaan als gevolg van eerdere bedrijfsbeslissingen.
De standaarden binnen de juridische wereld zijn de uitgangspunten en grondslagen om uiteindelijk door de jurist inhoudelijk verder uit te diepen. Helaas zijn de standaarden niet onderscheidend en kosten vooral veel tijd. Kostbare tijd, die je als jurist juist wil inzetten om je daadwerkelijk te onderscheiden.
Innovatie en standaardisering gaan hand in hand samen. Steeds meer organisaties innoveren op basis van standaardisering, denk bijvoorbeeld aan het genereren van documenten of door de inzet van kunstmatige intelligentie bij het beoordelen van overeenkomsten. Zoals hierboven beschreven zijn er binnen de juridische werkzaamheden ook genoeg standaarden aanwezig die zich bij uitstek lenen voor innovatie door technologie, ook wel legal tech genoemd. Legal tech stelt organisaties in staat om de standaard werkzaamheden te automatiseren en uit te besteden aan tools.
Een aantal werkprocessen in de juridische sector hebben een hoge mate van herhaling en standaardisering. Denk bijvoorbeeld aan het opstellen van contracten. Hoewel elk contract variabelen heeft blijven de kaders vrijwel altijd hetzelfde. Contracten die grootschalig worden afgesloten hebben vaak dezelfde clausules en hetzelfde uiterlijk. Daarmee leent het juridisch werkproces van het opstellen van contracten zich bij uitstek voor de inzet van technologie. Met de juiste technologie kan een contract sneller worden opgesteld, met als gevolg dat de jurist meer tijd over heeft om bijvoorbeeld een bepaalde complexe clausule te nuanceren.
De inzet van slimme technologieën kan ervoor zorgen dat repeterende en standaard werkzaamheden efficiënter worden uitgevoerd. Dit heeft primair twee gevolgen, een verlaging van de werkdruk voor de juristen en een verhoging van de kwaliteit. Juristen worden meer en beter in staat gesteld om hun tijd te besteden aan de vragen waar zij zich écht op kunnen onderscheiden.
Ben jij die jurist die ondanks een overvolle takenlijst dit artikel heeft gelezen en wil je meer weten over hoe technologie standaard juridisch werk kan vereenvoudigen? Neem dan contact op met de consultants van ICTRecht legal tech. Zij helpen organisaties om binnen korte tijd de vruchten te plukken van technologie in de juridische wereld.
Meer weten over legal tech? Lees verder:
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.