De toekomst van het internet: Web3

Iedereen gebruikt het, het internet. Een uitvinding die al ruim vijftig jaar bestaat en waar we eigenlijk niet meer zonder kunnen. Het eerste bericht bestond weliswaar uit twee letters aangezien het systeem crashte tijdens het versturen van het woord ‘login’. Maar sindsdien is de ontwikkeling van het internet snel gegaan.

De ontwikkeling van het web

Het web begon zich steeds meer te veranderen. Je kunt het eerste internet vergelijken met een eenrichtingsweg. De eigenaar van een website kon iets op zijn site zetten en bezoekers konden hiernaar kijken. Reageren kon nog niet. Tot twintig jaar geleden. Het internet ging zijn eerste echte ontwikkeling tegemoet. Er werden interactieve platformen opgericht zoals Hyves en later Facebook. Voor het eerst was het mogelijk om te reageren op berichten, te downloaden en connecties te maken met andere internetgebruikers!

Dit is zoals we het internet kennen. Hierop kun je zelf content plaatsen en daarnaast kan je een eigen social media-account aanmaken. Foto’s delen, online winkelen, recensies lezen, bankzaken regelen en online daten is tegenwoordig kinderspel. Het is hierbij wel zo dat de eigenaar van het platform bepaalt wat hierop gebeurt. De gegevens van de accounteigenaren zijn dus in handen van het platform.

De toekomst van het internet gaat hier verandering in brengen. Dit wordt Web3 genoemd. Hierbij is er niet een organisatie of persoon met leiding over het internet, maar blijft de controle bij de gebruikers. Op die manier zijn de makers van de content ook de bezitter van hetgeen dat zij hebben geplaatst.

Voortgang van Web3

Wat maakt Web3 dan zo anders in vergelijking met web 2.0? Het verschil zal hem zitten in het opslaan van de data. Hiervoor zal blockchaintechnologie gebruikt worden. Blockchain kent twee zwaartepunten, namelijk encryptie en distributed computing.

  • Distributed computing houdt in dat de gegevens niet op een centraal punt zullen worden opgeslagen. Alle gegevens zullen worden onderverdeeld onder iedere computergebruiker en iedere computer draagt daardoor bij aan het opslaan en controleren van de gegevens. Hierdoor is niemand meer afhankelijk van de opslag van gegevens en zijn er honderden kopieën waardoor fraude wordt tegengegaan.
  • Encryptie houdt in dat de gegevens die zullen worden opgeslagen door blockchain zijn versleuteld en daarmee beschermd.

Web3 zal zorgen voor een transparant en zelfsturend internet. Dit omdat er geen organisatie bepalend zal zijn voor de werking van het internet. Er zal geen derde partij meer betrokken zijn bij het internet waardoor er meer ruimte is voor digitale vrijheid.

Introductie tot NFT

Web3 zal bijdragen aan de ontwikkeling van legal tech. Door het gebruik van blockchaintechnologie zal het eenvoudiger en toegankelijker worden om gebruik te maken van smart contracts.

Het opslaan van de gegevens via de blockchainmethode zal gaan via non-fungible token (NFT). Een NFT is een digitaal eigendomscertificaat. Een NFT kan zijn gekoppeld aan bijvoorbeeld afbeeldingen, muziek, games of stukken tekst. Daarnaast is het NFT ook gekoppeld aan de wallet van de internetgebruiker. Met andere woorden, iedere internetgebruiker zal een online portefeuille hebben waarin blockchains worden bijgehouden. Deze wallet is alleen te openen met een code die de eigenaar heeft. Omdat de blockchain openbaar is kan de rest van de wereld zien in het openbare grootboek van blockchain dat de NFT op de code van de wallet van de eigenaar staat.

Het NFT is dus het bewijs dat een stuk op het internet tot iemand behoort. Dit staat in een smart contract. Het is niet zo dat het stuk op internet tot de gebruiker zijn (intellectuele) eigendom behoort. Het is namelijk geen eigendomsbewijs, maar slechts een eigendomscertificaat.

Met het gebruik van NFT’s is het mogelijk contracten te standaardiseren, minimaliseren en te vereenvoudigen zonder afbreuk te doen aan de juridische inhoud. Omdat de NFT een bewijs is van het bestaan van een document, zijn we in de toekomst verlost van de achterliggende papierwinkel die contracteren nu nog met zich meebrengt. Elke NFT bevat dus een uniek token en dit token kan gebruikt worden om documenten te identificeren en certificeren. NFT’s maakt het dus mogelijk om bepaalde handelingen te valideren. Het kan dan ook goed ingezet worden bij de controle van digitale handtekeningen.

Mogelijkheden Legal Tech

Dit is echter nog maar een van de vele voorbeelden van de invloed die Web3 en NFT’s kunnen hebben op de legal tech markt. In een volgende blog zullen we nader ingaan op de mogelijkheden. Benieuwd naar de mogelijkheden en de toekomst van Web3, of hoe ICTRecht Legal Tech hierbij kan ondersteunen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten. 

Deze blog is in samenwerking geschreven met stagiaire Anouk de Geus.


Meer weten over legal tech? Lees verder: 

Terug naar overzicht