De European Accessibility Act (EAA) speelt een belangrijke rol in het streven naar gelijke toegang tot digitale diensten en producten voor alle burgers. De European Accessibility Act introduceert verschillende toegankelijkheidseisen voor producten en diensten die binnen de Europese markt worden verhandeld. De naleving van deze regels kunnen uitdagend en kostbaar zijn. Wij staan daarom klaar om jou hierbij te ondersteunen.
De European Accessibility Act is een initiatief van de Europese Unie dat tot doel heeft de toegankelijkheid van producten en diensten voor mensen met een handicap of beperking te verbeteren.
De European Accessibility Act vereist dat producten en diensten die worden aangeboden of geleverd binnen de Europese markt, voldoen aan specifieke toegankelijkheidsvoorschriften. De regels zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat digitale producten en diensten, maar ook fysieke goederen en faciliteiten, toegankelijk zijn voor mensen met verschillende soorten handicaps, zoals visuele, auditieve, motorische of cognitieve beperkingen. Deze groep ervaart momenteel nog veel moeilijkheden bij het navigeren van – onder andere – websites en webwinkels. Voor overheidswebsites geldt de verplichting om digitaal toegankelijk te zijn al langer.
Op dit moment wordt de European Accessibility Act omgezet in Nederlandse wetgeving. De wijzigingen van de toegankelijkheidsrichtlijn gaan naar verwachting in op 28 juni 2025.
De producten of diensten die je na deze datum aanbiedt, moeten gelijk voldoen aan de European Accessibility Act. Er geldt wel een overgangsperiode van 5 jaar. Heb je dus een bepaald product of dienst in gebruik, dan mag je die blijven gebruiken tot 28 juni 2030. Als aanbieder van producten of diensten, zul je deze deadlines dus goed in de gaten moeten houden.
Om ervoor te zorgen dat je tijdig voldoet aan de verschillende verplichtingen uit de European Accessibility Act, is het raadzaam om op korte termijn te kijken naar mogelijke aanpassingen van jouw product of dienst.
De European Accessibility Act is van toepassing op een breed scala aan producten en diensten die in de Europese Unie worden aangeboden.
Waaronder:
De European Accessibility Act maakt geen onderscheid tussen producten die gemaakt zijn in de EU of daarbuiten. De richtlijn is dus van toepassing op alle producten en diensten die in de Europese Unie verkocht worden.
Enkele uitzonderingen zijn van toepassing op de European Accessibility Act.
De toegankelijkheidsvoorschriften gelden niet voor zogenaamde ‘micro-organisaties’ waar minder dan 10 personen werkzaam zijn en waarvan de jaaromzet niet meer dan 2 miljoen euro bedraagt. De European Accessibility Act is ook niet van toepassing indien de naleving ervan leidt tot een ‘onevenredige last’ voor marktdeelnemers of een ‘fundamentele wijziging’ van het product of de dienst. Of jouw product of dienst daadwerkelijk onder één van deze uitzonderingen valt, moet worden beoordeeld aan de hand van een aantal specifieke criteria in de European Accessibility Act.
Het toegankelijk maken van jouw organisatie vereist maatwerk. Het is dan ook van essentieel belang om te begrijpen welke verplichtingen onder de European Accessibility Act van toepassing zijn op jouw organisatie. Benieuwd of jouw product of dienst al voldoet aan de toegankelijkheidseisen van de European Accessibility Act? Wij staan klaar om je hierbij te begeleiden.
Neem contact met ons op via het formulier hiernaast.
Wanneer je een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij jou op locatie.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.