Een pokersite, centenveiling, prijsvraag of promotioneel kansspel: ze zijn leuk, maar juridisch riskant. Het is in Nederland verboden om zonder vergunning een kansspel aan te bieden waarbij geld of prijzen te winnen zijn.
Aangezien de Kansspelautoriteit actief aan het controleren is op illegaal aanbod van (online) kansspelen, is het van belang om aan de regels te voldoen. Wees dan ook voorzichtig met de ontwikkeling van gokspelletjes. Dit geldt overigens ook voor betaalde banners en andere reclamelinks naar goksites.
Volgens de Wet op de Kansspelen (Wok) is er sprake van een kansspel als de winnaar wordt bepaald door enige kansbepaling waarop hij of zij geen overwegende invloed heeft. In veel gevallen zal dit overduidelijk zijn. Bij de uitkomst van spellen als roulette en krasloten is geluk de belangrijkste factor. Maar bij een spel als poker wordt het al lastiger, aangezien hierbij ook ervaring een grote rol kan spelen.
Een prijsvraag waarbij een wetenschappelijke, artistieke of technische prestatie wordt gewaardeerd door een jury valt niet onder de Wet op de Kansspelen. Soms kan het lastig zijn om het onderscheid te maken tussen een prijsvraag of een kansspel. In een dergelijk geval kunt u proberen om het kanselement te minimaliseren en de invloed van de spelers op de uitkomst te maximaliseren.
Een kansspel als promotie van een bedrijf of product is toegestaan wanneer wordt voldaan aan de strenge regels uit de zogeheten Gedragscode promotionele kansspelen. Hierbij maakt de wet onderscheid tussen ‘kleine’ en ‘grote’ kansspelen. Kleine kansspelen mogen onbeperkt worden aangeboden, maar zijn gebonden aan prijsplafonds en mag geen inleg voor deelname worden gevraagd. Grote promotionele kansspelen mogen meer, maar het aantal spelen moet dan weer beperkt zijn tot eens per jaar.
Het huidige Nederlandse kansspelbeleid is streng. Kansspelen in Nederland aanbieden, al dan niet via internet, mag alleen indien er sprake is van een verleende vergunning op basis van de Wet op de Kansspelen. Dit beleid gaat naar alle waarschijnlijkheid op de schop. Het voornemen is om aanbieders een eerlijke kans te geven om een vergunning te verkrijgen en zodoende legaal online kansspelen kunnen aanbieden. Hiermee probeert de overheid meer grip te krijgen op de aanbieders, maar aangezien dit plan een wetswijziging vereist, zal dit naar verwachting niet voor eind 2017 realiseerbaar zijn. Het wetsvoorstel is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen en ligt nu ter behandeling bij de Eerste Kamer. Of, en zo ja, wanneer de Eerste Kamer het wetsvoorstel zal aannemen is onzeker.
Er is al jaren sprake van een handhavingsprobleem als het gaat om het aanpakken van illegale aanbieders van online kansspelen. Om dit op te lossen is in april 2012 de Kansspelautoriteit (KSA) in het leven geroepen. Alle aanbieders van kansspelen die zich richten op de Nederlandse markt en hier geen vergun-ning voor hebben, kunnen op de vingers worden getikt door de KSA. Aanbieders van illegale kansspelen zullen eerst worden gewaarschuwd en de kans krijgen het illegaal aanbod te verwijderen. Doen zij dit niet kan de KSA boetes uitdelen tot een bedrag van maar liefst €810.000,-!
Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.
Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.