Cameratoezicht op straat, in winkels, bedrijven en andere locaties komt steeds vaker voor. Het gebruik van camera’s is vaak toegestaan, maar soms ook niet. Waar je op moet letten beschrijven wij in deze factsheet.
Filmen of fotograferen op een voor het publiek toegankelijke plaats mag, maar de aanwezigheid van camera’s moet duidelijk aangegeven zijn. Hiervoor kunnen stickers gebruikt worden, waarop duidelijk een camera te zien is. In besloten ruimtes – waaronder ook op het werk – mogen mensen in beginsel niet worden gefilmd. Alleen als er geen geschikte alternatieve maatregel te bedenken is, is het toegestaan. En ook dan moet het expliciet aangekondigd zijn.
In kantoorpanden en magazijnen hangen vaak camera’s. Waarom? De werkgever wil graag de eigendommen beschermen. Als er camera’s hangen betekent dat ook het personeel op de beelden wordt vastgelegd. Let erop dat het personeel hier wel over geïnformeerd moet worden. Daarnaast is het wettelijk verplicht om te onderbouwen waarom camera’s noodzakelijk zijn. Een belangrijk onderdeel van die onderbouwing is dat een werkgever moet aangeven op welke plaatsen de camera’s hangen. Zo is het bijvoorbeeld niet wenselijk maar ook zeker niet toegestaan om camera’s op te hangen in de toiletten.
Voordat camera’s op de werkvloer, maar ook zeker in de openbare ruimte, in gebruik worden genomen is het verplicht om een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uit te voeren. Het doel van de DPIA is onder andere om de privacy risico’s van betrokkenen (de mensen die op beeld worden vastgelegd) in kaart te brengen en de eventuele risico’s vervolgens te verkleinen. In de DPIA komen vragen aan bod zoals:
De bekende borden over cameratoezicht hangen daar niet voor niets: onaangekondigd mensen filmen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte is strafbaar. De openbare ruimte omvat alle voor het publiek opengestelde ruimtes. Denk aan winkels, horecagelegenheden, bedrijfsparkeerplaatsen, casino’s en zwembaden.
Een bezoeker of passant moet kunnen weten dat hij gefotografeerd of gefilmd kan worden. Vaak gebeurt dit aan de hand van een bordje dat bij een ingang hangt.
Bel ons voor meer informatie op telefoonnummer: 020 663 1941 (voor ICTRecht Groningen: 050 209 3499). Een bericht achterlaten via het formulier kan ook: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met u op.
Wanneer u een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij u op locatie.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.