Netneutraliteit

Het beginsel van netneutraliteit houdt in dat internetproviders geen voorrang of belemmering mogen introduceren voor specifieke diensten. Blokkeren van Skype, het versnellen van Netflix of het vragen van extra vergoeding voor het kunnen berichten via WhatsApp – niet toegestaan wanneer netneutraliteit wet is. In Nederland is netneutraliteit wettelijk verankerd voor internetproviders. Er wordt in Europees verband gewerkt aan wetgeving over netneutraliteit, waarbij nog vele juridische en politieke hobbels te nemen zijn.

Nederlandse netneutraliteit voorbeeld voor Europa, handhaving aangescherpt met boetes

De ACM heeft vorige week een boete opgelegd aan KPN (€250.000,-) en aan Vodafone (€200.000,-) voor het schenden van netneutraliteit. De waakhond laat daarmee zijn tanden zien en geeft een duidelijk signaal af dat ongerechtvaardigd onderscheid in de doorgifte van internetverkeer hier niet wordt getolereerd. Dat zouden meer landen moeten doen.

Meer lezen

Wat (niet) iedereen verkeerd begrijpt over netneutraliteit

Op Wired.com verscheen maandag het eerste deel van een drieluik over netneutraliteit. Volgens de titel zou de auteur ons gaan vertellen wat we allemaal verkeerd begrijpen over netneutraliteit. Nou kom maar op dan.

Meer lezen

Visie: breedbandinfrastructuur als nutsvoorziening

In opdracht van Regio Rivierenland heb ik een visiedocument opgesteld, waarin ik de potentie schets van het idee om glasvezelkabels als openbare digitale infrastructuur naar alle huizen en kantoren aan te leggen. In dit blogbericht is de managementsamenvatting te lezen en het complete document te downloaden.ManagementsamenvattingTerwijl het universeel geaccepteerd is dat onze…

Meer lezen