ictprivacyrecht

Recht op dataportabiliteit

Op 25 mei 2018 wordt de Europese privacyverordening van kracht. In artikel 20 van die verordening wordt een recht op dataportabiliteit geïntroduceerd. Dat is een recht waarmee betrokkenen kort gezegd de persoonlijke gegevens die zij hebben verstrekt aan een bedrijf, in een gestructureerde, gangbare en machineleesbare vorm moeten kunnen krijgen, waarna…

Meer lezen

Veilige communicatiedienst ZIVVER behaalt éérste Privacy Verified-certificaat

Amsterdam, 12 juli 2016: ICTPrivacyrecht, onderdeel van ICTRecht, heeft het allereerste Privacy Verified-certificaat uitgereikt aan innovatieve en veilige communicatiedienst ZIVVER. Dit certificaat wordt uitgereikt aan organisaties die een intensieve privacyaudit hebben doorlopen en hebben bewezen zich aan alle relevante privacywet- en regelgeving te houden. Met dit certificaat laat ZIVVER zien…

Meer lezen

Doxing: wat is het en mag het?

Wie herinnert zich nog de media-aandacht voor de ‘kopschoppers van Eindhoven’? Het OM besloot de bewakingsbeelden van de mishandeling op internet te zetten met een grote heksenjacht op Geenstijl tot gevolg. De bezoekers van Geenstijl staan erom bekend: het achterhalen van namen, adressen, facebookaccounts en e-mailadressen van iemand die (negatief)…

Meer lezen

Blockchain en energielevering

Enige weken geleden schreef ik over de blockchain en slimme contracten als zijnde een nieuw paradigma: net als bij de introductie van het internet, zullen ook hierbij de gevolgen voor de samenleving groot zijn. En waar er sprake is van grote gevolgen, dient ook het belang zich aan om daar…

Meer lezen

Cliëntenrechten bij elektronische verwerking

Terwijl de Eerste Kamer zich buigt over het wetsvoorstel “Cliëntenrechten bij elektronische verwerking van gegevens” , de opvolger van de in 2011 verworpen wet EPD, blijkt uit achtergrondinformatie die de minister over het onderwerp naar de kamer heeft gezonden, dat de zorg op het gebied van ICT en privacy nog…

Meer lezen

Terugblik: Training Meldplicht datalekken

Vanaf 1 januari 2016 is het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als ieder kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens telt als een datalek. Dat is nog niet alles. Wie data laat lekken of persoonsgegevens verwerkt zonder zich netjes aan de wet te houden, loopt kans…

Meer lezen

Maak zelf een modelcontract op maat als oplossing voor Safe Harbor!

Niet alleen privacyland stond op zijn kop toen het Europees Hof onlangs de Safe Harbor overeenkomst ongeldig verklaarde. Voor veel bedrijven is het doorgeven van persoonsgegevens naar de Verenigde Staten (VS) immers dagelijkse kost. Nu Safe Harbor gezonken is, moet er een alternatief gevonden worden. Op dit moment is het…

Meer lezen

Factsheet meldplicht datalekken

Dat er vanaf 1 januari 2016 een meldplicht voor datalekken geldt, dat weten we ondertussen al. Dat er vanaf dat moment hoge boetes opgelegd kunnen worden door de toezichthouder is ook bekend. De boetebevoegdheid van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), vanaf dat moment de zogeheten Autoriteit Persoonsgegevens, wordt namelijk verhoogd…

Meer lezen

Sociale media voor sociale controle: ondertussen in China

De een vindt het een zegen, de ander een vloek: je kunt van sociale media vinden wat je wilt. Maar uiteindelijk ben je vrij om die media al dan niet te gebruiken. Of het nou is om je grondrecht op vrijheid van meningsuiting uit te oefenen, of om te laten…

Meer lezen

De bewerkersovereenkomst: wanneer wel, wanneer niet en wat zet je erin?

We hebben al vaker over de bewerkersovereenkomst geschreven, maar het blijft voor sommige bedrijven nog steeds lastig om te bepalen of zij wel of geen bewerkersovereenkomst moeten hebben. Daarnaast is er ook nog steeds een groot aantal bedrijven dat niet weet wat een bewerkersovereenkomst is, laat staan wat daarin moet…

Meer lezen