Vestiging Amsterdam

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Wet koop op afstand bij hosting

De wet beschermt consumenten bij het sluiten van contracten via internet of e-mail. Voor ‘koop op afstand’ geldt dat een consument deze binnen 14 dagen kosteloos mag annuleren. Deze wet geldt ook voor hosting, maar met de nodige beperkingen en voetangels.

De consument wordt door de wet extra beschermd. Wie iets koopt of bestelt voor zijn eigen gebruik (en dus niet voor zakelijk gebruik) krijgt als consument extra rechten – en de wederpartij heeft daarmee extra plichten. Zo wordt u beperkt in wat u in algemene voorwaarden mag zetten bij consumenten die uw diensten afnemen. En als consumenten via internet of per e-mail iets bestellen, geldt daarop de Wet koop op afstand.

Op grond van de Wet koop op afstand mag een consument elke dienst die hij via internet of e-mail afsluit binnen 14 dagen na de dag van bestelling kosteloos annuleren. Hij hoeft daarvoor niet meer te doen dan u te mailen en dit mede te delen. Het recht vervalt echter wanneer hij gebruik heeft gemaakt van de dienst, bijvoorbeeld door in te loggen of bestanden te uploaden. Dit geldt ook als hij toestemming geeft voor ingebruikname of opstarten van de dienst. Een consument die opdracht geeft tot registratie van een domeinnaam geeft daarmee ook toestemming tot ingebruikname daarvan. Dat is immers inherent aan deze dienst en de consument moet dat weten.

Het enkele feit dat u werk verricht om de dienst op te starten, laat dit recht echter nog niet vervallen. Een virtual private server (vps) of andere dienst waarbij u alvast configuratiebestanden aanpast en een account aanmaakt, mag dus worden geannuleerd door een consument tot het moment dat hij inlogt op die dienst! En dat annuleren is kosteloos. U mag geen installatiekosten van welke aard dan ook rekenen voor eventueel werk dat u alvast verricht heeft.

U dient het bestaan en de grenzen van dit herroepingsrecht voor consumenten te melden in uw FAQ en algemene voorwaarden. Doet u dat niet, of legt u het verkeerd uit, dan worden de 14 dagen verlengd tot maar liefst 12 maanden.

Een eenmanszaak of freelancer is géén consument en heeft dus géén recht op annuleren binnen 14 dagen. Het onderscheid zal voor u vaak lastig te maken zijn. Aan te raden is om het KVK- of BTW-nummer te vragen bij een inschrijving. Wie dat opgeeft, is geen consument. (Ook niet als de klant dat nummer “alleen voor de BTW” opgeeft en de dienst verder niet voor het bedrijf gebruikt.) Ook de aard van de dienst kan uitmaken. Zo zal een afnemer van een klein webhostingpakket met blogfaciliteit eerder worden gezien als consument dan de afnemer van een pakket met ingebouwde webshop en twintig mailboxen.

Maak gratis een notice-and-takedownformulier met onze generator. Of genereer met 20% korting algemene voorwaarden, bewerkersovereenkomsten en méér binnen de hostingbundel op JuriDox.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Affiliate overeenkomst

  Affiliate marketing is op internet een veelgebruikt middel om extra omzet te genereren. De affiliate zorgt voor extra verkeer naar de site met speciale affiliatewebsites of pagina’s. De bekendste modellen hebben we voor u samengevat.

 • contracticoon

  Arbeidsvoorwaardenreglement

  Het arbeidsvoorwaardenreglement – ook wel personeelshandboek, personeelsregeling of personeelsreglement genoemd – is een aanvulling op de cao en/of arbeidsovereenkomst, waarin de arbeidsvoorwaarden (nader) zijn uitgewerkt.