Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Webshop starten

Of u nu een startende ondernemer bent of al enkele jaren succesvol een webwinkel met 20 medewerkers heeft, een goede juridische basis blijft belangrijk.

Ondernemers hebben met flink wat regels te maken. Zo bent u verplicht zich in te schrijven bij KvK en Belastingdienst.

Ook voor uw eigen bescherming moet u diverse juridische stappen nemen, bijvoorbeeld door uw bedrijfs- en/of productnamen vast te leggen.

Waar moet u zich inschrijven en aanmelden?

Als u een webwinkel opzet, ziet u zichzelf waarschijnlijk als ondernemer. Het is juridisch echter lang niet altijd gezegd dat u dat ook echt bent. Diverse instanties waar u mee te maken krijgt, hanteren elk hun eigen criterium.

Voor welke ondernemingsvorm kunt u kiezen?

Bij de KvK moet u ook een ondernemingsvorm kiezen. Deze keuze is belangrijk, omdat de ondernemingsvorm bepaalt in hoeverre u persoonlijk aansprakelijk bent voor wat er in uw bedrijf gebeurt. Ook is het van grote invloed op uw belastingaangifte.

Mag iemand zomaar uw handelsnaam voeren?

Een concurrent mag geen handelsnaam voeren die hetzelfde is of verwarrend veel lijkt op uw handelsnaam. Bij inschrijving bij de KvK moet u minstens één handelsnaam opgeven, maar deze inschrijving is niet doorslaggevend voor de vraag of de handelsnaam beschermd is.

Wanneer kunt u een merk voeren?

Uw bedrijf heeft een naam, maar wellicht wilt u bepaalde producten of diensten ook een naam geven. Of u wilt een logo gaan voeren. Dat mag, maar die namen of dat logo zijn niet beschermd tenzij u deze vastlegt als merk.

Hoe kunt u elektronische contracten sluiten?

“Boter bij de vis” is één van de oudste motto’s uit de Nederlandse handel. De klant betaalt en krijgt meteen het bestelde. Dat is duidelijk. En als er niet meteen betaald of geleverd wordt, dan zetten we alles netjes op papier zodat vaststaat wie wanneer wat gaat doen.

Hoe dat allemaal op internet werkt, was lange tijd niet erg duidelijk bij veel ondernemers. Is dat wel rechtsgeldig, bestellen via internet? Moet er geen handtekening onder een e-mail met een bestelling en zo ja hoe doe je dat?

Wanneer is er sprake van oneerlijke handelspraktijken?

‘Ik zou mijn klanten nooit misleiden!’ denkt u misschien. Toch blijkt in de praktijk dat het nog vaak mis gaat. Ook zonder dat u zich daarvan bewust bent kunt u zich namelijk schuldig maken aan oneerlijke en misleidende handelspraktijken. Bijvoorbeeld doordat u onvoldoende informatie verstrekt, of de informatie wel verstrekt, maar op een manier die de consument toch kan misleiden.

Mag u kansspelen aanbieden op uw webwinkel?

Om uw webwinkel of bedrijf te promoten, kunt u allerlei acties organiseren. Een (promotioneel) kansspel mag u aanbieden als dit uitsluitend dient ter promotie van een product, dienst of organisatie.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • contracticoon

    Versturen sommatiebrief domeinnaam inbreuk

    Indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, wilt u hier natuurlijk tegen optreden. Als een informeel bericht niet het gewenste effect heeft kan een domeinnaam opgeëist worden in een sommatiebrief.

  • Functionaris Gegevensbescherming (FG)

    Vanaf 25 mei 2018 is het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming (FG) voor bepaalde organisaties verplicht. ICTRecht kan de rol van FG voor uw organisatie vervullen en u volledig ontzorgen op het gebied van privacy.