Vestiging Amsterdam

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Vrije signalen uit de ether

Het ontvangen van vrije signalen uit de ether is niet verboden, tenzij je een ‘bijzondere inspanning’ moet leveren om de signalen te kunnen interpreteren.

Onderdeel van het grondrecht vrije meningsuiting is namelijk het mogen vergaren van informatie uit openbare bronnen. Zo is het bijvoorbeeld legaal om mee te luisteren met de politieradio via een scanner. Ook kan soms met een beroep op de vrije meningsuiting het mogen ophangen van een satellietontvanger aan een flatgebouw worden afgedwongen bij de verhuurder of eigenaar van de flat. De Hoge Raad oordeelde in 2008 echter dat het gebruik van een snelheidsradardetector niet via dit grondrecht gerechtvaardigd kon worden, omdat radargolven “geen kennis of gedachten overbrengen”, oftewel geen mening of informatie bevatten die onder dit grondrecht vallen.

Wanneer men dus datacommunicatie aftapt of opneemt via een radio-ontvanger is er geen sprake van een strafbaar feit. Wordt echter een bijzondere inspanning geleverd, of een niet toegestane ontvanginrichting gebruikt, dan is er toch sprake van strafbaar afluisteren. Een bijzondere inspanning kan bijvoorbeeld zijn het kraken van de WPA-encryptiesleutel bij 802.11-communicatie (WiFi) of het zich voordoen als de beoogde ontvanger (denk aan het spoofen oftewel vervalsen van een MAC-adres). Met ‘niet toegestane ontvanginrichting’ wordt een radio-ontvanger bedoeld die zonder vergunning verkocht wordt of is opgevoerd om signalen op te kunnen pikken uit een ‘verboden’ band.

Het scannen naar beschikbare WiFi-netwerken valt op zichzelf onder de uitzondering van vrije signalen. Een computer met WiFi-antenne is gewoon een radio-ontvanger die pakketgebaseerde informatie analyseert en is dus geen niet-toegestaan decodeerapparaat. Google kwam een jaar terug onder vuur vanwege de auto’s die foto’s maakten voor haar dienst Street View. Deze bleken ook volautomatisch van alle beschikbare draadloze netwerken informatie te registreren, en daarbij werd ook communicatie opgenomen die over die netwerken plaatsvond. Zo werden fragmenten van e-mailberichten, wachtwoorden en dergelijke vastgelegd. Diverse privacytoezichthouders in Europa hebben onderzoeken gestart, en de Nederlandse privacytoezichthouder legde  Google een last onder dwangsom op om dit registreren te staken. Dit werd later omgezet in een verplichting om alleen netwerken te negeren waar ‘No Map’ deel is van de netwerknaam (SSID). Er werd echter geen strafvervolging tegen Google gestart op grond van overtreding van het artikel over aftappen.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • detachering

  Uw FG ondersteunen

  Heeft u binnen uw organisatie al een Functionaris Gegevensbescherming (FG) aangesteld, maar is er behoefte aan extra support op het gebied van de AVG? Dit kan via adviesbureau ICTRecht.

 • contracticoon

  Versturen sommatiebrief domeinnaam inbreuk

  Indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, wilt u hier natuurlijk tegen optreden. Als een informeel bericht niet het gewenste effect heeft kan een domeinnaam opgeëist worden in een sommatiebrief.