Vestiging Amsterdam

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Overdracht van een domeinnaam

Domeinnamen kunnen door middel van geschillenprocedures of met behulp van sommatiebrieven overgedragen worden.

Het is echter ook goed mogelijk dat partijen in goed overleg besluiten de domeinnaam over te dragen. Geen ruzie, geen conflict, maar gewoon een in goed overleg tot stand gekomen afspraak. Toch is het daarbij ook belangrijk om dit goed te regelen.

De registrar moet op de hoogte gesteld worden van de naamswijziging. De registrar is namelijk de partij die aan SIDN of een vergelijkbare instantie door moet geven dat de domeinnaam van houder gewijzigd is. Zolang dit niet gedaan is, is de overdracht nog geen feit.

Daarnaast kan betaling voor problemen zorgen als daar geen duidelijke afspraken over gemaakt worden. Wordt de betaling eerst voldaan, of wordt de domeinnaam eerst op naam van de kopende partij gezet? Bij beide opties bestaat het risico dat de ene partij aan zijn verplichtingen voldaan heeft, maar dat de andere partij dat niet doet.

Ook hier kunnen gevolgen aan verbonden worden. Wat spreken partijen met elkaar af als de betaling uitblijft? Er kan bijvoorbeeld gekozen worden om dan wettelijke rente naast de verkoopprijs te rekenen. Een andere optie is om de verkoper in dit geval de mogelijkheid te geven om de koopovereenkomst te ontbinden.

Bij het sluiten van een koopovereenkomst kunnen partijen tevens gevolgen verbinden aan het uitblijven van levering. Dat wil zeggen, het uitblijven van het op naam stellen van de domeinnaam. De koper kan de mogelijkheid geboden worden om de koop ongedaan te maken. Dit is echter geen bevredigende uitkomst, u wilt de domeinnaam immers hebben. In de koopovereenkomst kan daarom opgenomen worden dat de kopende partij in dat geval een volmacht krijgt om de domeinnaam te verhuizen.

Om deze zaken goed te regelen is het verstandig de overdracht te regelen door middel van een overeenkomst. Deze overeenkomst kan vervelende problemen voorkomen door ze simpelweg op papier te zetten.

> Meer domeinnaam adviezen

Een domeinnaam of website verkopen?

Met onze juridische generatoren op JuriDox maakt u in enkele minuten eenvoudig zélf een verkoopcontract domeinnaam of verkoopcontract website.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Resellerovereenkomst

  Het resellen of doorverkopen van producten of diensten is een populaire manier om een nichemarkt te bereiken. Wilt u weten waar u aan moet denken bij een goede resellerovereenkomst?

 • vergrootglas / audit

  Juridische scan

  Met de websitescan van ICTRecht wordt uw website gecontroleerd op het gebied van ICT wet- en regelgeving. De website van uw bedrijf voldoet, na het doorvoeren van de wijzigingen die voortvloeien uit de juridische website scan, aan onderstaande wet- en regelgeving: de Wet koop op afstand, algemene informatieplichten, elektronische overeenkomsten, Wet bescherming persoonsgegevens, terhandstelling algemene voorwaarden en de Telecommunicatiewet.