Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Notice and takedown

Wie informatie opslaat en doorgeeft, heet juridisch een hostingprovider.

Niet alleen een ‘echte’ hoster valt onder deze definitie, maar ook een chatbox, forum of een SaaS-dienstverlener. Ook een SaaS-dienstverlener biedt immers de dienst van het bewaren en doorgeven van informatie aan. Een clouddienstverlener kán daarmee aansprakelijk zijn voor informatie. Dit is het geval als hij weet van de onrechtmatige informatie maar niet tijdig ingrijpt.

Een clouddienstverlener aansprakelijk stellen voor alles wat klanten online zetten zou veel te ver gaan en het aanbieden en ontwikkelen van clouddiensten sterk afschrikken. Omgekeerd echter is het ook niet wenselijk dat illegale zaken online blijven staan als de verantwoordelijke niet bereikbaar is.

Daarom is de wettelijke eis ingevoerd dat een provider die daadwerkelijk weet van illegale informatie, deze moet weghalen of ontoegankelijk maken. Doet hij dat, dan is hij niet aansprakelijk voor de tijd dat het er stond. Laat hij het staan, dan kan hij zelf aangesproken worden voor de schade door die informatie.

Informatie kan op vele manieren tegen de wet zijn. Informatie kan strafbaar zijn, denk aan smaad, laster, kinderporno, of discriminerende teksten of afbeeldingen. Informatie kan ook op andere manieren de wet schenden, bijvoorbeeld omdat inbreuk op het auteursrecht gemaakt wordt of omdat er een contractuele geheimhouding wordt geschonden door publicatie.

De wet noemt dit onrechtmatigheid. Bij strafbare zaken kan de politie of het Openbaar Ministerie optreden; bij onrechtmatige zaken moet de benadeelde persoon zélf optreden. En om het nog wat lastiger te maken: wie slachtoffer is van een strafbaar feit (bijvoorbeeld smaad) mag ook zelf de dader aansprakelijk stellen, omdat zulke strafbare feiten óók onrechtmatig zijn.

Klik verder voor meer informatie over de notice and takedownprocedure of stel hieronder uw vraag aan een van onze juridische adviseurs.

Maak gratis een notice-and-takedownformulier met onze generator op JuriDox. Of bestel met 20% korting de hostingbundel op JuriDox.

> Meer juridisch advies over hosting

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • inventarisatie / checklist

  Contracten: opstellen, onderhandelen & reviewen

  De juristen van ICTRecht zijn specialist in het opstellen, onderhandelen en reviewen van diverse (ICT-)contracten. Behoefte aan een second opinion? Ook dat kan bij ICTRecht.

 • onderhandelen handenschudden

  ICT-jurist

  Van complex ICT-contract tot continuïteit in de cloud: onze ICT-juristen hebben er verstand van. Onze ICT-juristen zijn gespecialiseerd in het herkennen van juridische risico’s en geven uw organisatie concreet juridisch advies.