Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Merken en handelsnamen

Merk- en handelsnamen zijn juridisch beschermd. Concurrenten mogen die niet zomaar gebruiken, ook niet in een domeinnaam.

Merkhouders en domeinnaamhouders botsen regelmatig over wie nu het meeste recht heeft op een domeinnaam.

Het merkenrecht verleent de houder van een merk een exclusief recht op dat woord. Daar zitten wel bepaalde voorwaarden aan. Meerdere bedrijven kunnen bijvoorbeeld over een merkrecht voor dezelfde naam beschikken. Zo zijn er in Nederland drie bedrijven die het woord Ajax gebruiken: de voetbalclub, het brandpreventiebedrijf en Proctor & Gamble voor een schoonmaakmiddel. Dit kan, omdat de betreffende producten niets met elkaar te maken hebben.

Net zo goed kunnen drie bedrijven dezelfde handelsnaam voeren. Zelfs als ze in dezelfde branche actief zijn! De enige eis is dat geen twee bedrijven in dezelfde geografische regio dezelfde handelsnaam voeren. Zo kunnen drie bakkers in Amsterdam, Utrecht en Eindhoven zich allemaal ongestraft “Bakker Jansen” noemen. Maar wie een bakkerij opent naast een bestaande bakkerij Jansen, zal een andere naam moeten kiezen. En is een bakkersketen landelijk bekend (bijvoorbeeld “Bakkerij Bart”) dan mag geen enkele Bart nog het bakkersbedrijf in onder zijn eigen voornaam.

Wie het eerst komt

Domeinnamen zijn uniek. Slechts één van de bovengenoemde drie bedrijven kan de domeinnaam ajax.nl of bakkerjansen.nl voeren. Daarbij geldt de regel: wie het eerst komt, die het eerst maalt. Bij Ajax.nl was de voetbalclub eerst, en dus hebben de andere twee een alternatieve naam moeten registreren. Zij lopen daardoor mogelijk klanten mis, maar daar is niets aan te doen.

Het wordt wel mogelijk op te treden tegen een domeinnaam als er kans is op verwarring door de manier waarop de domeinnaam wordt gebruikt. Zou de voetbalclub op haar site brandblusssers verkopen, dan kan het brandpreventiebedrijf daar juridisch tegen optreden. Datzelfde geldt ook als de voetbalclub de brandblussers in een winkel zou verkopen. Wat dat betreft is er niets speciaals aan domeinnamen. Inbreuk is inbreuk, of dat nu via internet gebeurt of niet.

Van verwarring kan ook sprake zijn als de domeinnaam niet identiek is aan het merk. Zo won in 2004 hostingprovider XS4All een rechtszaak over de domeinnaam XS4U.nl van een concurrent. Dat achtervoegsel ‘U’ was onvoldoende om verwarring te voorkomen, aldus de rechter.

Andermans merk gebruiken

Andermans merknamen gebruiken om uw eigen producten of diensten te promoten is merkinbreuk. Dit kan verwarring stichten en de koper misleiden. Dat levert inbreuk op het merk op. Telecombedrijf Yiggers liep bijvoorbeeld tegen het merkrecht van concurrent Pretium aan toen ze Adwords (gesponsorde koppelingen) kocht bij Google voor het woord “Pretium”. Die koppelingen hadden de tekst “Alle telecom-addertjes Bekijk ze goed vóór u een vaste telefonieaanbieder kiest!” Daarmee promootte Yiggers haar product ten koste van de reputatie van Pretium, en dat mag niet.

Veel bedrijven denken dat de regels sinds kort losser zijn, omdat het Europese Hof heeft geoordeeld dat Google niet aansprakelijk is voor advertenties op andermans merk. Maar die regels zijn alleen losser voor Google: het bedrijf hoeft advertenties niet te screenen en is niet aansprakelijk als een advertentie inbreuk maakt, zolang ze die maar weghaalt na klachten (inderdaad, notice and takedown). Een adverteerder kan echter nog steeds worden aangepakt wegens merkinbreuk.

Vergelijkende reclame of doorverkopen

Wel toegestaan is het tonen van eigen advertenties op de merknaam van een concurrent wanneer u daarmee vergelijkende reclame maakt. U zou bijvoorbeeld kunnen zeggen dat u goedkoper bent dan die concurrent of een hogere uptime. Dat moet natuurlijk wel kloppen in een objectieve vergelijking (zie ook reclame en spam). Zorg er ook voor dat indien u merknamen gebruikt, u ze ook echt als merknaam presenteert. Gebruik de juiste spelling en bouw de tekst zo op dat duidelijk is dat het om een merknaam gaat. Dus geen “gebruikte poweredges”, maar “gebruikte Dell PowerEdge servers”. En koppel de advertentie aan een landing page voor de merkproducten, met zo min mogelijk aandacht voor concurrerende producten. Mensen met een merknaam naar een site lokken waar iets anders verkocht wordt, is vrijwel altijd in strijd met het merkenrecht.

Ook mag u advertenties tonen op merknamen als u merkproducten doorverkoopt, bijvoorbeeld Dell-serverapparatuur, of als u reseller bent van een grotere partij. In dat laatste geval kan het wel zijn dat deze partij in zijn algemene voorwaarden strengere regels heeft over het gebruik van zijn merknaam. Die gaan dan boven de algemene regel uit de wet. Zo zijn er diverse leveranciers die u simpelweg verbieden (op straffe van opzegging van het leveringscontract) om domeinnamen met hun merknamen te registreren. Dat mag.

Houd dergelijke reclames zakelijk en vermijd alles wat kan suggereren dat u officiële dealer bent of zelfs maar geaffilieerd met de merkhouder (tenzij u dat bent natuurlijk). De site Trendy-beads.com ging onderuit toen zij zich voordeed als dealer van Trollbeads kralen voor armbandjes. Men gebruikte kreten als “De originele sinds 1976 Trollbeads”, beschreef uitgebreid de geschiedenis van die armbandjes en toonde foto’s van de ontwerpers. Dat wekte de indruk dat men een bijzondere relatie met Trollbeads had. En daarom werd dit gebruik van het merk Trollbeads verboden.

> Meer advies over overdragen, opeisen, verdedigen of verpanden van domeinnamen

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • website

  Domeinnaamclaims

  Hosters maar ook andere bedrijven kunnen geconfronteerd worden met claims over domeinnamen, van henzelf of van hun klanten. Een domeinnaam kan inbreuk maken op rechten (zoals merken of handelsnamen) van anderen, of gekoppeld zijn aan misleidende of strafbare websites.

 • contracticoon

  Versturen sommatiebrief domeinnaam inbreuk

  Indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, wilt u hier natuurlijk tegen optreden. Als een informeel bericht niet het gewenste effect heeft kan een domeinnaam opgeëist worden in een sommatiebrief.