Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / E-commerce

Webwinkels worden steeds populairder, maar kennen heel wat bijzondere wet- en regelgeving waar zij rekening mee moeten houden. Consumenten worden op internet (e-commerce) en bij mobiel zakendoen (m-commerce) beschermd door de wet.

Zo is er een wettelijke afkoelingsperiode bij koop via internet of mobiele telefoon. Ook hebben webwinkels en dienstverleners extra zorgplichten en verplichte juridische documenten.

In ons channel e-commerce vindt u webwinkelnieuws dat u nodig heeft om een succesvolle webwinkel neer te zetten en te blijven voldoen aan wetgeving.

Maak zelf uw WEBWINKEL DOCUMENTEN

> Maak algemene voorwaarden €45,00 ex. btw
> Maak een privacyverklaring €45,00 ex. btw
> Maak gratis herroepingsrecht voorwaarden
> Maak gratis een website disclaimer 

Juridisch advies voor webwinkels

Webshop starten

Ondernemers hebben met flink wat regels te maken. Zo bent u verplicht zich in te schrijven bij KvK en Belastingdienst.

Ook voor uw eigen bescherming moet u diverse juridische stappen nemen bij het starten van een webshop, bijvoorbeeld door uw bedrijfs- en/of productnamen vast te leggen.

Informatieplichten voor webshops

Als webwinkelier krijgt u te maken met een groot aantal wettelijke verplichtingen. Deze zijn bedoeld ter bescherming van de consument, en betekenen dus het nodige werk voor u.

Zo gelden er de nodige informatieplichten, heeft de klant een recht van retour en kan hij aanspraak maken op wettelijke garantie. Houdt u zich niet aan uw verplichtingen, dan kan dat tot boetes of zelfs sluiting van uw webwinkel leiden.

Recht van retour / herroepingsrecht

In de winkel kan een klant een product even vasthouden of een demonstratie krijgen, maar via internet gaat dat wat lastig.

Klanten krijgen bij een koop via internet een gegarandeerd en onvoorwaardelijk recht van ontbinding tot 14 dagen na ontvangst van de goederen. U bent verplicht zo’n retour te accepteren en het volledige aankoopbedrag terug te storten, ongeacht de reden die de klant opgeeft.

Leveren bij webwinkels

Nadat de koop is gesloten moet u binnen dertig dagen het bestelde leveren als webshop. Dit is een wettelijke termijn. U bent vrij iets anders af te spreken met u klant. Dat kan langer of korter zijn, maar u moet zich daar wel aan houden, ook als u stelt binnen 24 uur te leveren. Afspraak is afspraak.

Factureren bij webwinkels

Factureren is verplicht bij bedrijven, en consumenten hebben recht op een betalingsbewijs als ze daarom vragen.

Het eenvoudigste voor factureren als webwinkel is dan ook om iedereen die iets bestelt, een factuur uit te reiken. Op zo’n factuur moet in ieder geval uw identiteit, uw BTW- en KvK-nummers en het bestelde staan. Bij bedrijven moet het BTW-bedrag expliciet genoemd worden.

Betalen bij webwinkels

Als winkelier wilt u natuurlijk graag betaald worden. Dat is bij een webwinkel wat lastiger dan bij de visboer.

Gelukkig zijn er vele betaaltechnieken voor webshops, van iDeal tot creditcards, Paypal of rembours, waarmee de consument op afstand kan betalen. Daarbij gelden echter wel strenge wettelijke regels. Zo mag u de consument niet verplichten om de volledige aankoopprijs vooruit te betalen. Betalingen via iDeal, waarbij de consument de aankoopprijs geheel vooruitbetaalt, zijn dus eigenlijk in strijd met deze regel.

Garantie in webshops

Vergeet de garantiebewijzen: een product moet doen wat de koper redelijkerwijs mag verwachten, zo staat keihard in de wet.

Zo dient een PC een jaar of drie mee te gaan, en mag een wasmachine geen sokken tot gort vermalen. Blijkt het product daar niet aan te voldoen, dan bent u verplicht dit kosteloos te herstellen of een vervangend product te leveren. Inderdaad, ú, de verkoper, en niet de fabriek of importeur. De wet is hier erg streng en het aantal juridische procedures hierover neemt de laatste jaren gestaag toe. Zorg er dus voor dat u uw zaakjes op orde hebt met betrekking tot garantie in uw webwinkel.

Algemene voorwaarden

Met algemene voorwaarden schept u als webwinkel duidelijkheid naar uw klanten toe.

Goede algemene voorwaarden zijn essentieel bij iedere handelstransactie, zeker bij e-commerce of dienstverlening via internet of (mobiele) telefoon. Toch zijn er veel juridische valkuilen waardoor algemene voorwaarden ongeldig verklaard kunnen worden.

Privacy en persoonsgegevens

Elke organisatie verwerkt persoonsgegevens, of dat nu gegevens van medewerkers of van klanten zijn.

Het verwerken van persoonsgegevens kan vele privacygerelateerde vragen met zich meebrengen, al helemaal nu de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) op komst is.

Lees meer over privacy- en cookiewetgeving

Overnemen of verkopen van webshop

Er kan een moment komen dat u van uw webshop af wilt of juist een webshop wilt overnemen.

Bij de overname van een webwinkel dient met nogal wat juridische aspecten rekening te worden gehouden. Het overnemen van een webshop valt te zien als een bedrijfsovername en daar komt heel wat bij kijken. Zo vergt een overname een goede voorbereiding en is de wijze van overname bepalend voor de juridische gevolgen.

Wat zijn de juridische aspecten waar u rekening mee dient te houden bij de overname van een webwinkel?

Regels voor het maken van reclame

Reclame, direct marketing, of meer algemeen commerciële communicatie, vindt steeds vaker elektronisch plaats.

Hieronder valt bijvoorbeeld het sturen van reclameberichten per e-mail, maar ook het plaatsen van een advertentie of een wervende tekst op een website.

De wet stelt eisen aan het maken van reclame, met name wanneer die communicatie ongevraagd wordt verstuurd. Maar ook voor “gewoon een banner” of een reclame-uiting op uw website gelden regels.

Merken, handelsnamen en domeinnamen

Het verkeerd kiezen van een merk en een domeinnaam kan uitlopen op een juridisch conflict. Geschillen over domeinnamen en merken of handelsnamen komen regelmatig voor. Hou rekening bij deze zaken bij het kiezen van een merk-, domein- en handelsnaam.

Auteursrecht

Auteursrecht (copyright) speelt een centrale rol bij ICT en internetrecht. Vrijwel elk werk, van webpagina tot foto op mobiele telefoon, is beschermd door het auteursrecht. Hou hier dus rekening mee bij het opzetten van een webwinkel en kiezen van productfoto’s.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • vergrootglas / audit

  Scan continuïteit

  Vanzelfsprekend wilt u uw onderneming behoeden van een ondergang. Een ongeluk zit in een klein hoekje en daarom bent u liever voorbereid. Welke juridische maatregelen kunt u nemen om de continuïteit van uw dienstverlening en uw bedrijf te waarborgen?

 • privacyslot met een wolk

  Eerste hulp bij hacks

  Uw bedrijf is gehackt. Dat kan vele nare gevolgen hebben. De diensten en gegevens voor uw klanten zijn niet meer beschikbaar of niet meer veilig. Daarbij loopt u het risico op negatieve publiciteit, opstappende klanten, claims over aansprakelijkheid, boetes van bevoegde autoriteiten en meer. In crisistijd adviseren wij u wat te doen.