Wat is de Digital Services Act?

De Digital Services Act is een Europese verordening die sinds 17 februari 2024 volledig van toepassing is. Het verplicht online platforms en andere tussenhandeldiensten om het internet veiliger te maken, bijvoorbeeld door de verspreiding van illegale content te voorkomen. De wet introduceert duidelijke verantwoordelijkheden voor tussenhandeldiensten en stelt strengere eisen aan grote platforms die aanzienlijke risico’s kunnen vormen voor de samenleving. Hiermee beoogt de DSA niet alleen de rechten van gebruikers beter te beschermen, maar ook een eerlijker en transparanter digitaal ecosysteem te creëren.

De DSA streeft ernaar bij te dragen tot een goed functionerende interne markt voor tussenhandeldiensten door:
  • het realiseren van een veilige, voorspelbare en betrouwbare digitale omgeving;
  • die innovatie faciliteert;
  • en in welke grondrechten effectief worden beschermd.

Voor wie gelden de regels?

De DSA is van toepassing op alle tussenhandeldiensten. Een tussenhandeldienst is een dienst van de informatiemaatschappij die bestaat uit het doorgeven of (tijdelijk) opslaan van informatie van derden. Hieronder vallen bijvoorbeeld telecomproviders, hostingproviders, cashing-diensten, platforms en onlinemarktplaatsen.

Wil je meer weten over de DSA?

Vraag dan nu onze factsheet aan. Hierin vind je overzichtelijke informatie over:

  • de achtergrond en doeleinden van de DSA;
  • de belangrijkste verplichtingen onder de DSA;
  • voor wie de regels gelden.   

Vraag de factsheet aan

Wat kunnen wij hierin betekenen voor jouw organisatie? 

Het is van belang om te weten welke verplichtingen onder de DSA op jouw organisatie van toepassing zijn. Wij kunnen je helpen bij het inventariseren welke verantwoordelijkheden op jouw organisatie rusten en het maken van een inschatting van de risico’s met betrekking tot aansprakelijkheid. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij het implementeren van de nieuwe wet in de bestaande bedrijfsvoering.  Zo weet je zeker dat jouw organisatie in lijn handelt met de relevante Europese regelgeving en je je juridische risico’s beperkt.

Neem contact op

7-2

Onze Legal Counsels

Maak kennis met onze Legal Counsels. Zij staan je bij met praktisch advies:

Meer informatie ontvangen?

Laat een bericht achter via het formulier voor meer informatie: een van onze juridisch adviseurs neemt dan contact met je op.

Wanneer je een aanvraag bij ons doet, volgt altijd eerst een vrijblijvend kennismakingsgesprek: telefonisch, bij ons op kantoor of bij jou op locatie.