ICTRecht B.V.

  • Jollemanhof 12
  • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Cookiewet: internationale sites

De cookiewet is een Nederlandse wet. Toch kan deze ook gelden voor buitenlandse partijen, hoewel het nog maar de vraag is of dit ook daadwerkelijk gehandhaafd zal worden.

Allereerst geldt de Nederlandse wet alle bedrijven en diensten die zich “op Nederland” richten, zoals blijkt uit de algemene rechtspraak over bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Het gaat dus niet om bijvoorbeeld welke extensie de domeinnaam van de site heeft, of waar het bedrijf formeel gevestigd is. Je moet alle omstandigheden bij elkaar optellen en dan de conclusie trekken “ja, dit is gewoon een Nederlandse site”.

Zo komt Bol.com écht niet weg met “we hebben een .com domeinnaam en onze servers staan in Duitsland”. Ze zijn een Nederlandse boekhandel. Amazon.com daarentegen is niet op Nederland gericht, want dat blijkt uit niets. Nou ja, ze sturen je boeken desgevraagd naar Nederland maar dat is het wel zo’n beetje. En die ene factor is niet genoeg.

De cookiewet kan ook om een andere reden voor buitenlandse bedrijven gelden. Wanneer een Amerikaans bedrijf op een Nederlandse computer een cookie plaatst, is volgens de privacytoezichthouder de Nederlandse privacywet van toepassing. Dat Amerikaans bedrijf gebruikt namelijk een Nederlands systeem voor privacygevoelige handelingen. Wel moet het dan gaan om een cookie dat persoonsgegevens verwerkt.

Natuurlijk is het wel lastig om een Amerikaans bedrijf daadwerkelijk te dwingen deze wet na te leven, maar als zo’n bedrijf een vestiging in Europa heeft dan wordt dat een stuk eenvoudiger. Google is bijvoorbeeld al diverse malen in Europa aangesproken door privacytoezichthouders wegens schendingen van de privacy van Europese burgers.

Formeel kan dus een partij als Google of Facebook aan de Nederlandse wet gehouden worden. Maar of de OPTA ook zal handhaven naar deze partijen toe is zeer de vraag.

> MAAK GRATIS EEN COOKIEBANNER AAN

> ZEKER WETEN DAT UW BEDRIJF VOLDOET AAN DE COOKIEWET? VRAAG EEN COOKIE SCAN AAN

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.



  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • advies vraagwolkje

    Toezichthouder begeleiding

    De Autoriteit Persoonsgegevens is de toezichthouder wat betreft het verwerken van persoonsgegevens. Deze toezichthouder heeft de taak om er zorg voor te dragen dat persoonsgegevens op een juiste manier worden verwerkt, en de privacy van betrokkenen wordt gewaarborgd.

  • advies vraagwolkje

    Inkoopvoorwaarden

    Als u diensten afneemt, zullen uw leveranciers standaard elk hun eigen algemene voorwaarden hanteren. Dit kan al snel onoverzichtelijk worden, omdat die voorwaarden zelden uniform zijn. Steeds meer organisaties kiezen er dan ook voor om met inkoopvoorwaarden te werken, die voor alle leveranciers dan gelijk zijn.