ICTRecht B.V.

  • Jollemanhof 12
  • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Cookies: toezicht en handhaving

De cookiewet heeft tanden: de telecommunicatietoezichthouder OPTA is bevoegd om boetes op te leggen. En wanneer de cookies gebruikt worden voor profielen van bezoekers, is daarnaast de Autoriteit Persoonsgegevens bevoegd om toezicht te houden en dwangsommen op te leggen.

In haar begroting van 2012 heeft OPTA aangegeven dat internetveiligheid één van haar prioriteiten is. Het waken over naleving van de cookiewet valt daaronder. Bij overtreding heeft OPTA de bevoegdheid een waarschuwing en vervolgens boetes op te leggen tot € 450 000,00. In ernstige gevallen kan men zelfs zonder waarschuwing vooraf beboeten, hoewel u wel altijd de kans krijgt uw zienswijze te geven.

Houd er rekening mee dat de OPTA óók boetes kan opleggen voor cookies die nu niet meer actief zijn. Het kan dus belangrijk zijn bewijs te bewaren van de gegeven toestemming, ook als cookies gewist zijn. Formeel kan men tot vijf jaar teruggaan met boetes. (Natuurlijk niet voor cookies die vóór inwerkingtreding van de cookiewet, 5 juni 2012, zijn geplaatst).

De AP houdt toezicht op de privacykant van de cookiewet. Belangrijkste bevoegdheid van het College is optreden met dwangsommen wanneer de privacy wordt geschonden. Dat is bijvoorbeeld het geval als een cookieverklaring niet duidelijk genoeg is over de doelen van het cookie of als de profielen die worden opgebouwd niet worden aangemeld.

Hierbij zijn wel twee kanttekeningen te maken. Tot 31 december 2012 moet de OPTA bewijzen dat een bepaald cookie persoonsgegevens bevat om een opt-in te kunnen eisen. Het is pas vanaf 2013 dat dit laatste wordt vermoed. En verder is OPTA beperkt in mankracht, zodat men zich zonder twijfel zal richten op de ergste overtreders.

> MAAK GRATIS EEN COOKIEBANNER AAN

> ZEKER WETEN DAT UW BEDRIJF VOLDOET AAN DE COOKIEWET? VRAAG EEN COOKIE SCAN AAN

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.



  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • advies vraagwolkje

    Toezichthouder begeleiding

    De Autoriteit Persoonsgegevens is de toezichthouder wat betreft het verwerken van persoonsgegevens. Deze toezichthouder heeft de taak om er zorg voor te dragen dat persoonsgegevens op een juiste manier worden verwerkt, en de privacy van betrokkenen wordt gewaarborgd.

  • website

    Procedure overdracht of opeisen van domeinnamen

    Indien een sommatiebrief niet het gewenste effect heeft kan een gang naar de rechter uitkomst bieden. Er zijn twee mogelijkheden als het gaat om het voeren van een procedure waarbij een domeinnaam in het geding is.