Vestiging Amsterdam

  • Jollemanhof 12
  • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Cookies en privacy: omgekeerde bewijslast

Als een cookie wordt gebruikt om persoonsgegevens te verwerken, dan geldt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) daarop. Dit is niet verrassend, want de Wbp geldt bij álle verwerkingen van persoonsgegevens.

Wél verrassend is dat volgens de cookiewet de bewijslast omkeert. Normaal moet de privacytoezichthouder bewijzen dat persoonsgegevens worden verwerkt, en daarna moet de website-exploitant bewijzen dat hij daar toestemming voor heeft of een andere wettige grond voor die verwerking. Maar bij de cookiewet staat een “rechtsvermoeden”: cookies die over meerdere sites heen informatie verzamelen of combineren worden “vermoed” de privacywet te schenden.

De website-exploitant moet dus aantonen dat hij géén privacygevoelige informatie verzamelt met zijn cookie; zo niet, dan heeft hij een probleem want er kunnen dan boetes worden opgelegd.

Dit deel van de cookiewet trad overigens pas per 1 januari 2013 in werking. Het wordt wel de “nationale kop” op de cookiewet genoemd: dit rechtsvermoeden staat niet in de Europese regels maar is een toevoeging van de Nederlandse politiek.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.



  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • Inhouse training

    Wilt u de juridische kennis binnen uw organisatie verhogen? Dan is een inhouse training van ICTRecht iets voor u. ICTRecht verzorgt al jaren met succes juridische trainingen, zowel voor juridische professionals (PO gecertificeerd) als voor algemeen publiek.

  • inventarisatie / checklist

    Privacy audit

    Wilt u weten of uw huidige werkwijze volledig binnen de kaders van de privacywetgeving plaatsvindt, dan kunnen wij dit voor u toetsen door een audit uit te voeren.