Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Cookies en privacy: omgekeerde bewijslast

Als een cookie wordt gebruikt om persoonsgegevens te verwerken, dan geldt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) daarop. Dit is niet verrassend, want de Wbp geldt bij álle verwerkingen van persoonsgegevens.

Wél verrassend is dat volgens de cookiewet de bewijslast omkeert. Normaal moet de privacytoezichthouder bewijzen dat persoonsgegevens worden verwerkt, en daarna moet de website-exploitant bewijzen dat hij daar toestemming voor heeft of een andere wettige grond voor die verwerking. Maar bij de cookiewet staat een “rechtsvermoeden”: cookies die over meerdere sites heen informatie verzamelen of combineren worden “vermoed” de privacywet te schenden.

De website-exploitant moet dus aantonen dat hij géén privacygevoelige informatie verzamelt met zijn cookie; zo niet, dan heeft hij een probleem want er kunnen dan boetes worden opgelegd.

Dit deel van de cookiewet trad overigens pas per 1 januari 2013 in werking. Het wordt wel de “nationale kop” op de cookiewet genoemd: dit rechtsvermoeden staat niet in de Europese regels maar is een toevoeging van de Nederlandse politiek.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.



  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • contracticoon

    Licentieovereenkomst

    Wie software wil gebruiken, heeft daarvoor een licentie nodig. De voorwaarden uit zo’n softwarelicentie bepalen wat de ontvanger kan en mag met de software.

  • Opleidingen & trainingen

    ICTRecht Academy biedt diverse juridische trainingen en opleidingen aan. Onze trainingen hebben altijd een praktische insteek.