ICTRecht B.V.

  • Jollemanhof 12
  • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941 / Vestiging Groningen: 050 209 3499
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Cookies en privacy: omgekeerde bewijslast

Als een cookie wordt gebruikt om persoonsgegevens te verwerken, dan geldt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) daarop. Dit is niet verrassend, want de Wbp geldt bij álle verwerkingen van persoonsgegevens.

Wél verrassend is dat volgens de cookiewet de bewijslast omkeert. Normaal moet de privacytoezichthouder bewijzen dat persoonsgegevens worden verwerkt, en daarna moet de website-exploitant bewijzen dat hij daar toestemming voor heeft of een andere wettige grond voor die verwerking. Maar bij de cookiewet staat een “rechtsvermoeden”: cookies die over meerdere sites heen informatie verzamelen of combineren worden “vermoed” de privacywet te schenden.

De website-exploitant moet dus aantonen dat hij géén privacygevoelige informatie verzamelt met zijn cookie; zo niet, dan heeft hij een probleem want er kunnen dan boetes worden opgelegd.

Dit deel van de cookiewet trad overigens pas per 1 januari 2013 in werking. Het wordt wel de “nationale kop” op de cookiewet genoemd: dit rechtsvermoeden staat niet in de Europese regels maar is een toevoeging van de Nederlandse politiek.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.

Soortgelijke onderwerpen

  • contracticoon

    Bewerkersovereenkomst

    De bewerkersovereenkomst is een vaak ‘vergeten’ of gewoon onbekende overeenkomst. Dat is vreemd, aangezien het een wettelijk verplichte overeenkomst is op het moment dat u persoonsgegevens voor iemand verwerkt, of u persoonsgegevens aan een derde ter beschikking stelt.

  • detachering

    Privacy officer

    De Wet bescherming persoonsgegevens biedt organisaties ruimte om een functionaris gegevensbescherming aan te stellen. Met de naderende Algemene Verordening Gegevensbescherming is het voor sommige organisaties zelfs verplicht.