Het is natuurlijk erg handig dat data via een clouddienst overal bereikbaar is, maar de klant kan nu alleen nog bij de data binnen de faciliteiten die u hem als clouddienstverlener biedt. Het regelen van de eigendom, of beter gezegd van de mogelijkheden tot import en export van data is daarmee een cruciaal punt voor veel klanten en noodzakelijk een onderdeel van een goede continuïteitsregeling.
Het is juridisch lastig om van “eigendom van data” te spreken. De term eigendom geldt eigenlijk alleen voor fysieke zaken, software en data vallen daar niet onder. (Tenzij het gaat om virtuele goederen in Second Life of online spellen, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel.) Data ‘is’ niets. Omdat daarmee de rechtspositie van de maker en de gebruiker van de data zeer moeilijk te bepalen is, is het zeer verstandig om expliciet te regelen wie wat mag met de data.
Ten behoeve van de waarborging van de continuïteit is het mogelijk maken van import en export van data van groot belang. Door klanten de gelegenheid te geven alle geüploade data ook weer te kunnen downloaden in een open formaat, kan de klant bij een faillissement van de cloudienstverlener haar data behouden. Paradoxaal genoeg stimuleert het hebben van een data-exportmogelijkheid trouwens juist de toevoer van nieuwe klanten. Want wie weet dat hij zijn (vaak bedrijfskritische) data kan behouden, zal eerder geneigd zijn de stap naar de cloud te maken.
Hosters maar ook andere bedrijven kunnen geconfronteerd worden met claims over domeinnamen, van henzelf of van hun klanten. Een domeinnaam kan inbreuk maken op rechten (zoals merken of handelsnamen) van anderen, of gekoppeld zijn aan misleidende of strafbare websites.
Een disclaimer is een juridische frase waarmee aansprakelijkheid of garanties worden ingeperkt of afgewezen. ICTRecht heeft een gratis disclaimergenerator ontwikkeld waarmee u zelf met 5 à 10 minuten werk een passende disclaimer genereert.
Jollemanhof 12, 1019 GW, Amsterdam, 020 663 1941 , info@ictrecht.nl
Helperpark 272-4, 9723 ZA, Groningen, 050 209 34 99, info@ictrecht.nl t.a.v. ICTRecht Noord-Nederland B.V.
Avenue Louise 65, 1000, Brussel, +31 020 663 1941, info@legalict.com