Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Cloudrecht: eigendom van data

Het is natuurlijk erg handig dat data via een clouddienst overal bereikbaar is, maar de klant kan nu alleen nog bij de data binnen de faciliteiten die u hem als clouddienstverlener biedt. Het regelen van de eigendom, of beter gezegd van de mogelijkheden tot import en export van data is daarmee een cruciaal punt voor veel klanten en noodzakelijk een onderdeel van een goede continuïteitsregeling.

Het is juridisch lastig om van “eigendom van data” te spreken. De term eigendom geldt eigenlijk alleen voor fysieke zaken, software en data vallen daar niet onder. (Tenzij het gaat om virtuele goederen in Second Life of online spellen, maar dat valt buiten het bestek van dit artikel.) Data ‘is’ niets. Omdat daarmee de rechtspositie van de maker en de gebruiker van de data zeer moeilijk te bepalen is, is het zeer verstandig om expliciet te regelen wie wat mag met de data.

Ten behoeve van de waarborging van de continuïteit is het mogelijk maken van import en export van data van groot belang. Door klanten de gelegenheid te geven alle geüploade data ook weer te kunnen downloaden in een open formaat, kan de klant bij een faillissement van de cloudienstverlener haar data behouden. Paradoxaal genoeg stimuleert het hebben van een data-exportmogelijkheid trouwens juist de toevoer van nieuwe klanten. Want wie weet dat hij zijn (vaak bedrijfskritische) data kan behouden, zal eerder geneigd zijn de stap naar de cloud te maken.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • Adviseren FinTech

  Inhouse privacytrainingen

  Binnen de organisatie waar u werkt het kennisniveau op gebied van privacy en de AVG verhogen? ICTRecht Academy biedt op maat gemaakte inhouse trainingen.

 • contracticoon

  Affiliate overeenkomst

  Affiliate marketing is op internet een veelgebruikt middel om extra omzet te genereren. De affiliate zorgt voor extra verkeer naar de site met speciale affiliatewebsites of pagina’s. De bekendste modellen hebben we voor u samengevat.