Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Cloudmigratie

Er vindt een grote verschuiving plaats op het internet. Waar het eerder voor bedrijven en overheden gangbaar was om alle IT-voorzieningen on-premises te beheren, lijkt iedereen meer en meer overtuigd van de voordelen van de public cloud.

De omvang van de public cloud blijft groeien, de voordelen blijven toenemen en de kosten blijven dalen. Het gevolg is een enorme datamigratie van de private naar de public cloud. Maar dit is niet zonder belangrijke aandachtspunten.

Wat is het verschil tussen de public en private cloud eigenlijk?

In het geval van de private cloud hebben bedrijven in grotere mate controle over resources als rekenkracht, opslag en bandbreedte. Dit wordt vaak niet gedeeld en staat volledig ter beschikking van de gebruiker. Dit biedt veel mogelijkheden maar betekent ook dat er snel sprake is van overcapaciteit, wat niet kostenefficiënt is. Daarnaast moet de hardware speciaal voor deze gebruiker onderhouden worden.

De public cloud daarentegen wordt gedeeld door velen en is daardoor beter in staat om snel in te spelen op de directe wensen van klanten. Hierdoor heeft elke klant praktisch onbeperkte capaciteit tot zijn beschikking die kan worden ingezet wanneer dit nodig is. Wanneer het niet nodig is, staat het ter beschikking van anderen en wordt er ook niet voor betaald.

In korte tijd zijn een aantal grote public cloud-aanbieders opgestaan. ‘De grote vier’ van dit moment zijn Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud Platform en IBM Cloud. Samen beheersen deze partijen een enorm en groeiend deel van het hele internet. Klanten kunnen instappen bij een gigantische resourcepool en daar afnemen wat zij nodig hebben.

Met dalende prijzen en altijd toenemende resources trekken ze steeds meer partijen over de streep. Amazon heeft onlangs notabene vrachtwagens geïntroduceerd om met 100PB (een petabyte is 1000 terabytes!) tegelijk data over te hevelen naar zijn eigen public cloud.

Belangrijke vragen om te stellen vóór overgang naar de public cloud

De voordelen zijn inmiddels wel bekend (lagere kosten, oneindige schaalbaarheid, stabiliteit, etc.). Zitten er ook nadelen aan? Natuurlijk, anders was iedereen al overgestapt. Uiteindelijk staan gebruikers een stukje controle af. Controle over hardware, beheer, beveiliging en privacy. Met name deze laatste twee punten zorgen nog voor terughoudendheid:

 • Wat als er bijvoorbeeld dataverlies of corruptie optreedt, wie is daar voor verantwoordelijk?
 • Kunnen overheden straks makkelijker toegang tot gegevens verkrijgen?
 • Ben je nog steeds eigenaar van de gegevens?
 • Zit mijn hele bedrijf strak vast aan één aanbieder?

Al deze vragen zijn volstrekt legitiem en moeten bij dit soort ingrijpende wijzigingen gesteld worden.

Cloud aanbieders zijn zich bewust van de aarzelingen die gebruikers hebben en proberen hier oplossingen voor te ontwikkelen. Mocht u zelf deze overstap overwegen en geadviseerd wil worden over de juridische consequenties, dan kunnen wij daarbij helpen. Wij kunnen u begeleiden door te adviseren en voor u te onderhandelen over de toepasselijke voorwaarden. Ook kunnen we meedenken bij grote migratietrajecten waarbij het belang van privacy, beveiliging en integriteit altijd een belangrijke rol spelen.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • website

  Domeinnaamclaims

  Hosters maar ook andere bedrijven kunnen geconfronteerd worden met claims over domeinnamen, van henzelf of van hun klanten. Een domeinnaam kan inbreuk maken op rechten (zoals merken of handelsnamen) van anderen, of gekoppeld zijn aan misleidende of strafbare websites.

 • vergrootglas / audit

  Audits

  Wilt u weten of de werkwijze van uw organisatie volledig binnen de kaders van de relevante wet- en regelgeving plaatsvindt? Bijvoorbeeld op het gebied van security of het verwerken van persoonsgegevens? Of wilt u als e-commerce partij zeker weten dat u voldoet aan alle informatieplichten of regels omtrent het plaatsen van cookies?