Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Beveiligingsfouten

Beveiligingsfouten, met name fouten die lekken van persoonsgegevens veroorzaken, zijn een hot issue bij online dienstverlening.

Veel softwareleveranciers hebben een slechte reputatie hierbij, omdat ze triviale fouten maken en niet reageren op klachten van buitenaf. Dit is buitengewoon onverstandig, aangezien de ontdekker van de fout dan vaak de publiciteit zoekt, wat weer grote negatieve effecten voor de dienstverlener kan opleveren.

In het verleden werd met publiciteit vaak gewacht tot de leverancier de fout hersteld had, om zo misbruik van de fout te voorkomen. Helaas bleken leveranciers nogal eens hun tijd te nemen, of hielden ze fouten zelfs bewust onder de pet. Om deze praktijk tegen te gaan, is op zeker moment het alternatief van full disclosure in zwang geraakt. Daarbij worden de volledige details van een fout gepubliceerd. De gedachte hierachter is dat de publicatie de leverancier dwingt tot reageren (en herstellen), omdat zijn klanten nu kwetsbaar zijn geworden.

Omdat sommige fouten grote impact kunnen hebben en niet alles meteen te repareren is, kan full disclosure leiden tot grote schade. Bij wijze van compromis is het concept van responsible disclosure ontstaan: de ontdekker meldt eerst het bedrijf waar de fout zit en geeft ze een redelijke termijn om deze te herstellen. Pas na die termijn publiceert de ontdekker zijn bevindingen – maar dat doet hij óók als het bedrijf niet heeft gereageerd of niet met een oplossing voor de fout kan of wil komen.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Licentieovereenkomst

  Wie software wil gebruiken, heeft daarvoor een licentie nodig. De voorwaarden uit zo’n softwarelicentie bepalen wat de ontvanger kan en mag met de software.

 • contracticoon

  Samenwerkingsovereenkomst

  Gaat u samenwerken met een ander bedrijf? Dan is een goed contract zeer verstandig. Een samenwerkingscontract regelt uw beider rechten en plichten. Door vast te leggen waar u en uw partner aan toe zijn, voorkomt u nodeloze conflicten mocht de samenwerking niet helemaal lopen zoals voorzien. ICTRecht kan u in diverse situaties een passende partnerovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst leveren.