Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Backups

Wie data laat verwerken via een clouddienst of SaaS, is vrijwel altijd volledig afhankelijk van de dienstverlener voor de toegang tot die gegevens. Een goede backupstrategie is dan ook essentieel.

Wie data laat verwerken via een clouddienst of SaaS, is vrijwel altijd volledig afhankelijk van de dienstverlener voor de toegang tot die gegevens. Dat is ook de bedoeling: men wil de gegevens centraal “in de cloud” opgeslagen hebben omdat ze dan overal beschikbaar en bruikbaar zijn. Maar vanwege deze afhankelijkheidspositie is de SaaS-dienstverlener aansprakelijk voor beschadiging of kwijtraken van deze gegevens. Een goede backupstrategie is dan ook essentieel.

Vaak vermelden de SaaS-licenties niet meer dan dat er “dagelijks backups” worden gemaakt. Maar dat is wel erg algemeen: worden ook de MySQL-databases gebackupt of alleen bestanden in het gewone filesystem, bijvoorbeeld? Hoe zijn backups beschikbaar en hoe vaak controleert men of ze wel juist zijn? En bedoelt u met ‘backup’ echt een reservekopie op een ander medium (liefst ook fysiek elders opgeslagen) of alleen maar een dubbele opslag op dezelfde harde schijf?
Een SaaS-dienstverlener moet te allen tijde een duidelijke backupstrategie gedocumenteerd hebben – en die in de praktijk ook nakomen uiteraard. Hier kunnen hoge eisen aan worden gesteld.

Bij hosting van websites wordt soms expliciet bepaald dat de klant als enige verantwoordelijk is voor backups en beschikbaarheid van de data. Dat is daar mogelijk, omdat de dienst die wordt geboden erg eenvoudig is: men stelt schijfruimte en toegang tot internet beschikbaar, meer niet. Maar bij SaaS gaat dit niet op. Een SaaS-dienstverlener doet veel meer dan schijfruimte en toegang. De dienstverlener heeft daarmee een grotere verantwoordelijkheid voor de beschikbaarheid en juistheid van de gegevens.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • Conflictoplossing en rechtshulp

    Niets is zo vervelend als een conflict; een probleem met een andere partij waarbij partijen tegenovergestelde doelen en belangen nastreven. Zeker ICT-gerelateerde conflicten kunnen lastig te doorgronden zijn. ICTRecht kan uw organisatie ontlasten in conflictsituaties. Wij bieden deskundige rechtshulp door ervaren juridisch adviseurs.

  • onderhandelen handenschudden

    Domeinnaam mediation

    Een domeinnaam conflict? Mediation lost het op! Wie zakelijk actief is, komt conflicten tegen. U kunt zelf een claim uitbrengen of u kunt claims tegen uw bedrijf gericht krijgen die zien op uw domeinnaam. De verhoudingen lopen in conflicten vaak zo scheef dat het conflict uw bedrijf handenvol geld kost. Maar het kan ook anders.