Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Arbeidsrecht: stageovereenkomst

De wet stelt geen verplichtingen aan de stageovereenkomst. U mag in principe zelf bepalen wat u met de stagiair afspreekt over zaken als stagevergoeding en vakantiedagen. Júist omdat u niet op de wet kan terugvallen, doet u er verstandig aan om afspraken vast te leggen in een stageovereenkomst.

Het verdient aanbeveling om in de stageovereenkomst in ieder geval de volgende punten op te nemen:

–          Begin- en einddatum van de stage

–          Aantal stage-uren per week

–          Werktijden

–          Stage- en/of onkostenvergoeding

–         Vakantiedagen

–          Procedure bij ziekte

–         Geheimhoudingsbeding

–          Regeling omtrent intellectuele eigendomsrechten

Met de stageovereenkomst voorkomt u onduidelijkheid over de afspraken die u met de stagiair maakt. Ook is het belangrijk dat uit de stageovereenkomst (en tevens de uitvoering daarvan) blijkt dat het gaat om een stage en niet om een dienstverband. Wanneer de stageovereenkomst kwalificeerbaar is als arbeidsovereenkomst – en er is dus geen sprake is van een stage maar van een dienstverband – is daarmee automatisch ook de zeer uitgebreide rechtsbescherming op de overeenkomst van toepassing en moeten sociale premies worden afgedragen. De stagiair geniet dan onder meer ontslagbescherming en u moet loon doorbetalen bij ziekte. Let op: in de praktijk wordt niet alleen gekeken naar wat u bent overeengekomen, maar ook naar de uitvoering van de overeenkomst.

Vergeet overigens niet dat voor stagiair(e)s sommige arbeidsrechtelijke beschermingsregels ook gelden. De toepasselijke regels zien met name op de arbeidstijden, arbeidsomstandigheden en op gelijke behandeling.

Er is sprake van een zuivere stageovereenkomst wanneer het doel van de overeenkomst het opdoen van praktijkervaring is, als onderdeel van een opleiding. Voor deze zuivere stageovereenkomst kunt u een onkostenvergoeding uitkeren.

 

Met de stageovereenkomstgenerator van ICTRecht genereert u voor €45-, een stageovereenkomst op maat die voldoet aan de juridische norm. Buiten standaardzaken als werktijden, de stagevergoeding en vakantiedagen regelt u met behulp van onze generator ook alle andere praktische zaken. Wat wilt u bijvoorbeeld vastleggen met betrekking tot nevenactiviteiten en intellectuele eigendomsrechten? Welke regels hanteert u wanneer de stagiair ziek wordt? En wenst u een relatiebeding met de stagiair overeen te komen?

U kunt ook contact met ons opnemen om een bestaande stageovereenkomst te reviseren.

> Meer adviezen over ICT & arbeidsrecht

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • Netwerkevenement

  Ondersteuning voor FG of DPO

  Heeft u als Functionaris Gegevensbescherming (FG), Data Protection Officer (DPO) of privacy officer behoefte aan extra ondersteuning, bijvoorbeeld door tijdgebrek? Onze privacy juristen bieden u de gewenste ondersteuning.

 • contracticoon

  Reactie sommatiebrief

  Indien u een sommatiebrief op de mat krijgt waarin staat dat uw domeinnaam dient te worden overgedragen, kan dit even schrikken zijn. Hoe gaat u hiermee om? Meteen een reactie schrijven, akkoord gaan met de voorwaarden uit de brief of toch eerst maar even juridisch advies inwinnen?