ICTRecht B.V.

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941 / Vestiging Groningen: 050 209 3499
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Arbeidsrecht: social media

Social media op de werkvloer zijn niet meer weg te denken. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van LinkedIn, Twitter en Facebook. Dit kan positief bijdragen aan uw onderneming, denk aan het opbouwen van naamsbekendheid of het werven van nieuwe werknemers.

Het gigantische bereik dat social media heeft, het is immers gratis en voor iedereen toegankelijk, kan ook gevaarlijk zijn voor uw organisatie: één negatieve post op Facebook kan de goede naam van uw  onderneming  besmeuren. Ook bestaan er beveiligingsrisico’s zoals virussen en hackers. Of het gevaar van het lekken van bedrijfsgeheimen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een werknemer van Mercedes (per ongeluk) geheime informatie tweet over het nieuwste model dat uitkomt. Dit is vanuit marketingoogpunt zeer nadelig. Bovendien zijn er zoekmachines en websites die gegevens kopiëren en opnieuw publiceren, waardoor een post of tweet voor altijd kan worden terug gevonden. Bij negatieve berichtgeving over een bepaald bedrijf is reputatieschade oplopen via de kanalen van sociale media dan ook vaak blijvend.

Het verbieden van social media op de werkvloer is vanwege de digitalisering van de werkplek en het massale gebruik van smartphones niet realistisch. Bovendien komt een dergelijk verbod in het gedrang met het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting van de werknemer. Deze grondrechtelijke principes gelden ook voor het gebruik van social media binnen de arbeidsverhouding: zij voorzien de werknemer van een redelijk niveau van privacy.

 

Wél kunt u het gebruik van social media gedurende de arbeidsrelatie reguleren met behulp van een social media code. Uit dit gedragsreglement komt naar voren op welke manier de onderneming verwacht dat werknemers  omgaan met social media gedurende de arbeidsrelatie. Een voorbeeld hiervan is dat in de code staat dat werknemers geen negatieve uitlatingen over de onderneming mogen doen. Of dat wanneer een werknemer twittert de informatie feitelijk juist dient te zijn.

Met onze Social Media Code generator genereert u voor slechts €45-, een juridisch correct social media reglement. Ook schrijft ICTRecht social media reglementen op maat en is het mogelijk om een bestaand reglement te laten reviewen. Neem contact op met ons op voor meer informatie.

> Meer ICT & arbeidsrecht advies

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Affiliate overeenkomst

  Affiliate marketing is op internet een veelgebruikt middel om extra omzet te genereren. De affiliate zorgt voor extra verkeer naar de site met speciale affiliatewebsites of pagina’s. De bekendste modellen hebben we voor u samengevat.

 • privacyslot met een wolk

  Eerste hulp bij hacks

  Uw bedrijf is gehackt. Dat kan vele nare gevolgen hebben. De diensten en gegevens voor uw klanten zijn niet meer beschikbaar of niet meer veilig. Daarbij loopt u het risico op negatieve publiciteit, opstappende klanten, claims over aansprakelijkheid, boetes van bevoegde autoriteiten en meer. In crisistijd adviseren wij u wat te doen.