Vestiging Amsterdam

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Arbeidsrecht: social media

Social media op de werkvloer zijn niet meer weg te denken. Er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van LinkedIn, Twitter en Facebook. Dit kan positief bijdragen aan uw onderneming, denk aan het opbouwen van naamsbekendheid of het werven van nieuwe werknemers.

Het gigantische bereik dat social media heeft, het is immers gratis en voor iedereen toegankelijk, kan ook gevaarlijk zijn voor uw organisatie: één negatieve post op Facebook kan de goede naam van uw  onderneming  besmeuren. Ook bestaan er beveiligingsrisico’s zoals virussen en hackers. Of het gevaar van het lekken van bedrijfsgeheimen. Wat gebeurt er bijvoorbeeld wanneer een werknemer van Mercedes (per ongeluk) geheime informatie tweet over het nieuwste model dat uitkomt. Dit is vanuit marketingoogpunt zeer nadelig. Bovendien zijn er zoekmachines en websites die gegevens kopiëren en opnieuw publiceren, waardoor een post of tweet voor altijd kan worden terug gevonden. Bij negatieve berichtgeving over een bepaald bedrijf is reputatieschade oplopen via de kanalen van sociale media dan ook vaak blijvend.

Het verbieden van social media op de werkvloer is vanwege de digitalisering van de werkplek en het massale gebruik van smartphones niet realistisch. Bovendien komt een dergelijk verbod in het gedrang met het recht op privacy en de vrijheid van meningsuiting van de werknemer. Deze grondrechtelijke principes gelden ook voor het gebruik van social media binnen de arbeidsverhouding: zij voorzien de werknemer van een redelijk niveau van privacy.

 

Wél kunt u het gebruik van social media gedurende de arbeidsrelatie reguleren met behulp van een social media code. Uit dit gedragsreglement komt naar voren op welke manier de onderneming verwacht dat werknemers  omgaan met social media gedurende de arbeidsrelatie. Een voorbeeld hiervan is dat in de code staat dat werknemers geen negatieve uitlatingen over de onderneming mogen doen. Of dat wanneer een werknemer twittert de informatie feitelijk juist dient te zijn.

> Meer ICT & arbeidsrecht advies

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet / social media, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Ook schrijft ICTRecht social media reglementen op maat en is het mogelijk om een bestaand reglement te laten reviewen. Neem contact op met ons op voor meer informatie.

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Versturen sommatiebrief domeinnaam inbreuk

  Indien een domeinnaam inbreuk maakt op uw rechten, wilt u hier natuurlijk tegen optreden. Als een informeel bericht niet het gewenste effect heeft kan een domeinnaam opgeëist worden in een sommatiebrief.

 • inventarisatie / checklist

  Juridische inventarisatie

  Bent u bezig met een nieuw product of dienst en vraagt u zich af welke juridische aspecten hierbij een rol kunnen spelen? Dan gaan wij graag met u om de tafel om te inventariseren wat voor u belangrijk is en welke stappen u moet nemen om dit te realiseren.