ICTRecht B.V.

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941 / Vestiging Groningen: 050 209 3499
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Arbeidsrecht: privacy van werknemers

Het recht op privacy is ook van toepassing binnen de arbeidsverhouding. Zo is in de rechtspraak al meerdere malen bepaald dat de werkgever niet zomaar e-mails mag meelezen. Ook het stiekem ophangen van camera’s is not done.

Het recht op privacy is niet oneindig. Tegenover het recht op privacy van de werknemer staan het  bedrijfsbelang van de werkgever.

Waar de grens ligt valt niet éénduidig te zeggen. Dit hangt af van alle omstandigheden van de situatie. De werkgever dient te aanvaarden dat de werknemer privécontacten onderhoud onder werktijd. Werknemers hebben het recht om tot op zekere hoogte gebruik te maken van bijvoorbeeld sociale media. Dit recht stopt bij overmatig en onzedelijke privégebruik. Het kijken van porno onder werktijd is uiteraard niet toegestaan.

Ook het onder de loep nemen van een laptop die de werknemer meebrengt naar kantoor is namelijk niet zomaar toegestaan. Wanneer de werkgever stappen onderneemt die leiden tot monitoren of rapportage aan het management, begeeft hij zich in grijs gebied. Dergelijke maatregelen vallen onder de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat ze raken aan de privacy van de werknemer. Hier moet een duidelijke rechtvaardigingsgrond voor zijn en er moet geen ander middel zijn dan dit om die grond te kunnen realiseren. Zomaar monitoren of meekijken is dus niet toegestaan.

Het gebrek aan rechtspraak maakt het niet eenvoudiger te zeggen waar het privacybelang van de werknemer ophoudt en waar het bedrijfsbelang het overneemt. Wel kunt u problemen en onduidelijkheid voorkomen door afspraken te maken met uw werknemer. Voor advies over uw situatie kunt u contact met ons opnemen.

> Factsheet Privacy en monitoring op de werkvloer

> Meer adviezen over ICT & arbeidsrecht

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.

Soortgelijke onderwerpen

 • inventarisatie / checklist

  Cookies: Affiliate Pakket

  Indien u een bedrijf heeft dat cookies via websites van derden op een computer of andere apparatuur plaatst, biedt het affiliatie pakket uitkomst. Afhankelijk van uw situatie bieden wij u verschillende oplossingen.

 • contracticoon

  Agentuurovereenkomst

  Wanneer een bedrijf niet zelf de hele markt kan bedienen, kan hij agenten of vertegenwoordigers inschakelen om de verkoop voor hem te doen. Laat ICTRecht uw agentuurovereenkomst opstellen zodat u zeker weet dat alle wettelijke regels worden gevolgd.