Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Arbeidsrecht: privacy van werknemers

Het recht op privacy is ook van toepassing binnen de arbeidsverhouding. Zo is in de rechtspraak al meerdere malen bepaald dat de werkgever niet zomaar e-mails mag meelezen. Ook het stiekem ophangen van camera’s is niet de bedoeling.

Het recht op privacy is niet oneindig. Tegenover het recht op privacy van de werknemer staat het  bedrijfsbelang van de werkgever.

Waar de grens ligt tussen het belang van de werkgever en het belang van de werknemer hangt af van alle omstandigheden van de situatie. De werkgever moet bijvoorbeeld aanvaarden dat de werknemer privécontacten onderhoudt onder werktijd. Werknemers hebben het recht om (tot op zekere hoogte) gebruik te maken van bijvoorbeeld sociale media. Dit recht stopt bij overmatig en onzedelijke privégebruik. Wat overmatig is, wordt per geval bepaald. Het kijken van porno onder werktijd is uiteraard niet toegestaan.

Ook het onder de loep nemen van een laptop die de werknemer meebrengt naar kantoor is niet zomaar toegestaan. Dergelijke maatregelen vallen onder de privacywetgeving. Er moet een duidelijke rechtvaardigingsgrond zijn en er moet geen ander, minder ingrijpend middel mogelijk zijn. Zomaar monitoren of meekijken is dus niet toegestaan.

Het gebrek aan rechtspraak maakt het niet eenvoudiger te zeggen waar het privacybelang van de werknemer ophoudt en waar het bedrijfsbelang het overneemt. Wel kunt u problemen en onduidelijkheid voorkomen door afspraken te maken met uw werknemer. Het is bijvoorbeeld slim om een intern privacyreglement op te stellen. Voor advies over uw situatie kunt u contact met ons opnemen.

> Factsheet Privacy en monitoring op de werkvloer

> Meer adviezen over ICT & arbeidsrecht

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • Opleidingen & trainingen

    ICTRecht Academy biedt diverse juridische trainingen en opleidingen aan. Onze trainingen hebben altijd een praktische insteek.

  • Conflictoplossing en rechtshulp

    Niets is zo vervelend als een conflict; een probleem met een andere partij waarbij partijen tegenovergestelde doelen en belangen nastreven. Zeker ICT-gerelateerde conflicten kunnen lastig te doorgronden zijn. ICTRecht kan uw organisatie ontlasten in conflictsituaties. Wij bieden deskundige rechtshulp door ervaren juridisch adviseurs.