ICTRecht B.V.

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Arbeidsrecht: privacy van werknemers

Het recht op privacy is ook van toepassing binnen de arbeidsverhouding. Zo is in de rechtspraak al meerdere malen bepaald dat de werkgever niet zomaar e-mails mag meelezen. Ook het stiekem ophangen van camera’s is niet de bedoeling.

Het recht op privacy is niet oneindig. Tegenover het recht op privacy van de werknemer staat het  bedrijfsbelang van de werkgever.

Waar de grens ligt tussen het belang van de werkgever en het belang van de werknemer hangt af van alle omstandigheden van de situatie. De werkgever moet bijvoorbeeld aanvaarden dat de werknemer privécontacten onderhoudt onder werktijd. Werknemers hebben het recht om (tot op zekere hoogte) gebruik te maken van bijvoorbeeld sociale media. Dit recht stopt bij overmatig en onzedelijke privégebruik. Wat overmatig is, wordt per geval bepaald. Het kijken van porno onder werktijd is uiteraard niet toegestaan.

Ook het onder de loep nemen van een laptop die de werknemer meebrengt naar kantoor is niet zomaar toegestaan. Dergelijke maatregelen vallen onder de privacywetgeving. Er moet een duidelijke rechtvaardigingsgrond zijn en er moet geen ander, minder ingrijpend middel mogelijk zijn. Zomaar monitoren of meekijken is dus niet toegestaan.

Het gebrek aan rechtspraak maakt het niet eenvoudiger te zeggen waar het privacybelang van de werknemer ophoudt en waar het bedrijfsbelang het overneemt. Wel kunt u problemen en onduidelijkheid voorkomen door afspraken te maken met uw werknemer. Het is bijvoorbeeld slim om een intern privacyreglement op te stellen. Voor advies over uw situatie kunt u contact met ons opnemen.

> Factsheet Privacy en monitoring op de werkvloer

> Meer adviezen over ICT & arbeidsrecht

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • inventarisatie / checklist

  Starterspakket Hosters

  Host u websites of softwarediensten voor klanten? Dan zijn algemene voorwaarden en regels over aansprakelijkheid voor u van groot belang. Speciaal voor startende hostingbedrijven heeft ICTRecht een juridisch pakket ontwikkeld dat u in één keer alle juridische documenten levert die u nodig heeft.

 • contracticoon

  Juridische generatoren

  ICTRecht heeft tools ontwikkeld op basis van haar meer dan tien jaar ervaring op het gebied van ICT en Recht, waarmee u als ondernemer prima in staat bent om zelf juridische documenten te maken. Van algemene voorwaarden, arbeidscontracten, bewerkersovereenkomsten, BYOD-reglementen tot NDA’s, EULA’s, Service level agreements. U maakt ze met onze generatoren.