ICTRecht B.V.

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
Vestiging Amsterdam: 020 663 1941 / Vestiging Groningen: 050 209 3499
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Juridisch advies / Arbeidsrecht: hoe zit het met auteursrecht van zaken die in eigen tijd worden gemaakt?

Veel mensen denken dat wanneer je in privétijd iets maakt met je eigen materiaal, de werkgever daar niets over te zeggen heeft. Niets is minder waar. Zo kan in eigen tijd gemaakte software toch van uw baas zijn.

Dit blijkt uit een vonnis (LJN BD5822) waar de werkgever (het ministerie van Binnenlandse Zaken) wordt verrast door een aantal copyright notices, aangebracht door een ontevreden werknemer in de uitvoer (HTML-pagina’s) van een aantal webapplicaties. De werknemer was namelijk van mening dat de rechten op een deel van de applicatie bij hem lagen, omdat hij gebruik maakte van in eigen tijd ontwikkelde software. Bovendien was de werknemer niet schriftelijk opgedragen de software te ontwikkelen.

Hij gaf daarbij aan dat het door hem vermelden van “copyright 2006 X” in de bronvermelding van bovengenoemde producten en het niet beschikbaar stellen van de broncode mede het gevolg is van het feit dat hij, ondanks veelvuldig aandringen, de werkzaamheden waarvan hij vindt dat ze niet binnen de functie vallen, niet als opgedragen taken schriftelijk bevestigd kan krijgen. Met andere woorden: de werknemer erkent dat hij de opdracht heeft gekregen.

En als je iets maakt in opdracht, ligt het auteursrecht bij je werkgever. Ook als het totaal niet tot je werkzaamheden behoort om het te maken. Je zou de opdracht kunnen weigeren omdat het niet tot je werk behoort, maar als je de opdracht aanvaardt, dan is het deel van je werk en dan liggen de rechten bij je werkgever. Je kunt niet een opdracht van je werkgever aanvaarden en dan auteursrecht op delen van het resultaat claimen.

 

Artikel 7 van de Auteurswet zegt dat de werkgever het auteursrecht toekomt op alles wat je maakt dat past binnen je functieomschrijving. Of dat nu thuis is of op het werk, op je eigen PC of de laptop van de zaak is niet relevant. Wil je dat niet, dan moet je daar goede afspraken over maken met je werkgever.

Bovendien kan je je afvragen hoe gezond het is om naast werk nóg meer te werken…

Klik hier voor meer info over het arbeids- en auteursrecht.

> Meer adviezen over ICT & arbeidsrecht

ARBEIDSRECHTELIJKE DOCUMENTEN NODIG?

Bent u op zoek naar arbeidsvoorwaarden, inhuurovereenkomsten, reglementen cameratoezicht, BYOD of internet, geheimhoudingovereenkomsten of auteursrecht afdracht documenten?

> U maakt vanaf € 45,00 ex. btw eenvoudig uw document op JuriDox

Dienst aanvraag

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)

  Heeft u een slim idee of gevoelige bedrijfsinformatie die u wilt delen, maar liever niet in de krant heeft? Dan is een geheimhoudingsovereenkomst noodzakelijk.

 • inventarisatie / checklist

  Cookies: Affiliate Pakket

  Indien u een bedrijf heeft dat cookies via websites van derden op een computer of andere apparatuur plaatst, biedt het affiliatie pakket uitkomst. Afhankelijk van uw situatie bieden wij u verschillende oplossingen.