Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Aftappen en kopiëren van data

Gegevens kun je niet stelen maar je kunt ze wel kopiëren of aftappen. Dat mag alleen niet zomaar.

Het aftappen van gegevens die voor iemand anders bestemd zijn, is verboden, behalve in bepaalde in de wet omschreven gevallen. Brieven, e-mails, telefoongesprekken en chats zijn immers privé en anderen hebben in principe niets te maken met de inhoud van de communicatie. Dit valt allemaal onder het (Europese) grondwettelijke communicatiegeheim. Voor de belangen van de muziek-, film- en softwareindustrie zijn er ook wetsbepalingen tegen het kopiëren of kraken van beveiligde content.

Aftappen door telecomaanbieders

Als telecomaanbieders dat zouden willen en mogen, zouden zij zeer diepgaand inzicht kunnen krijgen in de privélevens van hun abonnees. Internetaanbieders zijn technisch gezien bijvoorbeeld in staat om alles dat hun abonnees op internet doen, in te zien en te onthouden, behalve voor zover de communicatie is geëncrypteerd en de aanbieder de encryptie niet kan ontsleutelen. Het is echter historisch gegroeid, en inmiddels ook specifiek juridisch vastgelegd, dat dergelijke telecomaanbieders in principe ‘geen boodschap aan de boodschap’ mogen hebben. Privacy enzo, weet je wel. Lees meer over aftappen door telecomaanbieders.

Aftappen door de politie

Er is veel te doen over aftappen door de politie. Het wordt wel gezegd dat in Nederland elke dag meer telefoongesprekken worden afgetapt dan in de Verenigde Staten in een heel jaar. Nederlandse opsporingsinstanties verdedigen het tapbeleid vaak door te stellen dat het zetten van een tap meestal het minst ingrijpende middel is om informatie te vergaren, minder ingrijpend dan bijvoorbeeld infiltratie. Formeel gezien mogen politieambtenaren pas aftappen nadat de officier van justitie (OVJ) een aftapbevel heeft gegeven. De OVJ moet daartoe zijn gemachtigd door de rechter-commissaris (RC). De RC zal de machtiging verlenen als er sprake is van een ernstig misdrijf en het aftappen dringend nodig is voor het onderzoek. Lees meer over aftappen door de politie.

Vrije signalen uit de ether

Het ontvangen van vrije signalen uit de ether is niet verboden, tenzij je een ‘bijzondere inspanning’ moet leveren om de signalen te kunnen interpreteren. Zo is het bijvoorbeeld legaal om mee te luisteren met de politieradio via een scanner. Ook kan soms met een beroep op de vrije meningsuiting het mogen ophangen van een satellietontvanger aan een flatgebouw worden afgedwongen bij de verhuurder of eigenaar van de flat. Het gebruik van radardetectoren om snelheidscontroles te slim af te zijn, kan echter niet via dit grondrecht gerechtvaardigd worden. Lees meer over het ontvangen van vrije signalen uit de ether.

Aftappen door ‘hacking’

In veel gevallen kunnen gegevens pas worden afgetapt wanneer de tappende persoon toegang heeft gekregen tot een computer of netwerk. Iemands mailbox kopiëren vereist toegang tot de mailserver. Om MSN-gesprekken af te luisteren moet een programma draaien op de PC van het slachtoffer. Dit zijn vormen van computervredebreuk, waar een verzwaarde straf op staat.

Het kopiëren van gegevens door eerst de technische beveiliging (bijvoorbeeld van een DRM-systeem) te doorbreken is in principe eveneens verboden. Het gebeurt echter regelmatig dat de technische beveiliging het onmogelijk maakt om bepaalde handelingen uit te voeren met een werk die volgens het auteursrecht gewoon zijn toegestaan. Zolang het maken van een ‘thuiskopie’ volgens het auteursrecht gewoon is toegestaan, is het ook niet illegaal om via een hack een thuiskopie te maken als dat anders niet mogelijk zou zijn.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier. • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

 • contracticoon

  Geheimhoudingsovereenkomst (NDA)

  Heeft u een slim idee of gevoelige bedrijfsinformatie die u wilt delen, maar liever niet in de krant heeft? Dan is een geheimhoudingsovereenkomst noodzakelijk.

 • contracticoon

  Samenwerkingsovereenkomst

  Gaat u samenwerken met een ander bedrijf? Dan is een goed contract zeer verstandig. Een samenwerkingscontract regelt uw beider rechten en plichten. Door vast te leggen waar u en uw partner aan toe zijn, voorkomt u nodeloze conflicten mocht de samenwerking niet helemaal lopen zoals voorzien. ICTRecht kan u in diverse situaties een passende partnerovereenkomst of samenwerkingsovereenkomst leveren.