Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Juridisch advies / Aansprakelijkheid van aanbieders van internetdiensten

De aansprakelijkheid van aanbieders van internetdiensten is wettelijk geregeld. Een dienstverlener die alleen informatie van anderen doorgeeft, is nooit aansprakelijk voor die informatie.

Bij een hostingprovider geldt dat hij niet aansprakelijk is, wanneer hij de informatie weghaalt zodra deze onrechtmatig blijkt te zijn. Wel kunnen providers verplicht worden adresgegevens van klanten af te geven. De volgende onderwerpen zijn hierbij van belang:

Toegang of opslag

Voor aansprakelijkheid maakt het uit of alleen communicatiediensten worden verleend, of dat informatie wordt opgeslagen en doorgegeven.

Wie alleen toegang verleent tot een communicatienetwerk en zonder iets op te slaan informatie van en naar zijn klanten doorgeeft, heet juridisch een access provider. Een access provider is nooit aansprakelijk voor wat hij doorgeeft.

Internetproviders, maar ook telefonieproviders, kunnen dankzij deze wettelijke bescherming (artikel 6:196c BW) met een gerust hart hun klanten online laten. De provider verliest echter zijn bescherming als hij zelf bepaalt aan wie de informatie wordt doorgegeven, of als hij filtert, wijzigt of selecteert wat er door mag. Ook voor informatie die de provider zelf verspreidt, is hij natuurlijk aansprakelijk.

Lees meer over toegang of opslag

Aansprakelijkheid bij opslag

Wie informatie opslaat en doorgeeft, heet juridisch een hostingprovider. Niet alleen een ‘echte’ hoster valt onder deze definitie, maar ook een webforum of chatbox waar mensen met elkaar kunnen discussiëren.

Lees meer over aansprakelijkheid bij opslag

Notice en takedown

Een clouddienstverlener aansprakelijk stellen voor alles wat klanten online zetten zou veel te ver gaan en het aanbieden en ontwikkelen van clouddiensten sterk afschrikken. Omgekeerd echter is het ook niet wenselijk dat illegale zaken online blijven staan als de verantwoordelijke niet bereikbaar is.

Daarom is de wettelijke eis ingevoerd dat een provider die daadwerkelijk weet van illegale informatie, deze moet weghalen of ontoegankelijk maken. Doet hij dat, dan is hij niet aansprakelijk voor de tijd dat het er stond. Laat hij het staan, dan kan hij zelf aangesproken worden voor de schade door die informatie.

Lees meer over Notice and Takedown

Onmiskenbaar tegen de wet

Bepalen of iets strafbaar of onrechtmatig is, is een lastige kwestie. Als de rechter het zegt, dan is het duidelijk. Maar als het “onmiskenbaar” is dat informatie de wet schendt, dan moet de provider meteen optreden en niet wachten tot die rechter zich erover uitgelaten heeft. Oftewel: als iedereen meteen snapt dat deze informatie niet kan, dan moet deze weg.

Lees meer over welke zaken onmiskenbaar tegen de wet zijn

Maatregelen tegen onmiskenbare onwettelijke zaken

Wanneer u oordeelt dat informatie die u host inderdaad tegen de wet is, dan bent u verplicht op te treden. De informatie moet dan ontoegankelijk worden, en wel zo snel als redelijkerwijs mogelijk. U moet uw klant daarover informeren.

Lees meer over wat u als hoster kunt doen  om op te treden tegen illegale zaken

Afgifte van persoonsgegevens

Een hostingprovider die keurig informatie weghaalt, is niet aansprakelijk voor onrechtmatige informatie van zijn klanten. Die klanten zijn dat natuurlijk wel.

De klager kan er dan ook voor kiezen de klanten voor de rechter te slepen. Alleen zijn daarvoor wel naam- en adresgegevens van die klant nodig. Een provider kan verplicht zijn deze af te geven, ook zonder gerechtelijk bevel.

Lees meer over de afgifte van persoonsgegevens

Strafrechtelijke aansprakelijkheid

Een provider kan aangesproken worden door mensen wiens rechten geschonden worden, bijvoorbeeld vanwege smaad of inbreuk op auteursrecht.

Dat is civiel recht: een dispuut tussen burgers en/of bedrijven onderling. Een provider kan ook met het strafrecht te maken krijgen. Denk aan klanten die computervredebreuk plegen, staatsgeheime informatie verspreiden of kinderporno uploaden. Een provider kan hiervoor zélf vervolgd worden als hij niet meewerkt met de autoriteiten om dit aan te pakken.

Lees meer over strafrechtelijke aansprakelijkheid bij hosters / providers

> Maak gratis een Notice and Takedown-formulier met onze generator

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke onderwerpen

  • Inhouse training

    Wilt u de juridische kennis binnen uw organisatie verhogen? Dan is een inhouse training van ICTRecht iets voor u. ICTRecht verzorgt al jaren met succes juridische trainingen, zowel voor juridische professionals (PO gecertificeerd) als voor algemeen publiek.

  • Functionaris Gegevensbescherming (FG)

    Vanaf 25 mei 2018 is het aanstellen van een Functionaris Gegevensbescherming (FG) voor bepaalde organisaties verplicht. ICTRecht kan de rol van FG voor uw organisatie vervullen en u volledig ontzorgen op het gebied van privacy.