Veelgestelde vragen

ICT-recht en internetrecht zijn nieuwe en vaak complexe rechtsgebieden. Juridisch adviesbureau ICTRecht geeft deskundig en praktisch antwoord op uw juridische vragen.

Veelgestelde vragen

ICT-recht en internetrecht zijn nieuwe en vaak complexe rechtsgebieden. Juridisch adviesbureau ICTRecht geeft deskundig en praktisch antwoord op uw juridische vragen.

Welke juridische documenten heb ik nodig voor mijn webwinkel?

Voor de meeste webwinkels zijn algemene voorwaarden, een privacyverklaring en een disclaimer erg belangrijk. De algemene voorwaarden regelen het verkoopproces en aansprakelijkheid van webwinkels, en de rechten en plichten van de klant. Voor webwinkels gelden bijzondere regels, bijvoorbeeld voor koop op afstand, zodat aangepaste algemene voorwaarden nodig zijn. Met de wettelijk verplichte privacyverklaring legt een webwinkel vast wat zij doet met persoonsgegevens van klanten.

Voldoet mijn webwinkel aan alle juridische regels?

Voor webwinkels gelden bijzondere regels. Zo hebben consumenten extra rechten, bijvoorbeeld om een koop via internet te ontbinden als het product niet bevalt. Een webwinkel moet bezoekers informeren over zijn identiteit, over het verkoopproces en de rechten van de koper. Laat uw website dan ook controleren door ICTRecht zodat u aan alle wettelijke eisen voldoet.

Mag ik een kansspel aanbieden op mijn website?

Het aanbieden van kansspelen is aan strenge wetgeving gebonden. Zolang er geen prijzen of geld te winnen zijn, is het meestal legaal om een kansspel aan te bieden. Ook mogen webwinkels of bedrijven ter promotie van producten of bedrijven een zogeheten promotioneel kansspel aanbieden. Lees meer over de mogelijkheden van kansspelen op internet.

Ben ik aansprakelijk voor wat mijn gebruikers doen?

Een internetdienstverlener, zoals een webhoster, provider of forumbeheerder, is in beginsel niet aansprakelijk voor gebruikers. Wel moet hij dan aan bepaalde regels voldoen. Zo mag hij geen voorafgaande controle uitoefenen op wat gebruikers publiceren op hun site, weblog of forum. Ook moet hij bij een klacht ingrijpen door het materiaal ontoegankelijk te maken.

Kan mijn domeinnaam inbreuk op een merk zijn?

Een merkhouder kan optreden tegen elk gebruik van het merk waardoor verwarring kan ontstaan over het bedrijf achter het merk. Dat geldt ook bij websites met de merknaam in hun domeinnaam of webadres (URL). Bij een eerlijk en zakelijk gebruik van de merknaam is er geen probleem, maar wanneer bezoekers kunnen denken dat uw domeinnaam eigenlijk van de merkhouder is, kunnen juridische problemen ontstaan.

Wat voor licentie heb ik nodig voor mijn software?

De beste softwarelicentie hangt af van wat u wilt dat anderen mogen doen, en wat voor tegenprestatie u daarvoor wilt. Bij eindgebruikers en consumenten is een korte maar duidelijke EULA (end user license agreement) vaak genoeg. In business-to-business transacties zijn licenties uitgebreider en grotendeels maatwerk. Denk aan het vastleggen van aansprakelijkheid, onderhoudsclausules of het zelf mogen ontwikkelen van uitbreidingen. Bij open source software gelden weer hele andere overwegingen.