Vestiging Amsterdam

 • Jollemanhof 12
 • 1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
btw
NL8223.30.040.B01

Onze factsheets

ICTRecht deelt graag haar juridische kennis. Onze factsheets geven u de kernpunten van juridische thema's en documenten zoals: algemene voorwaarden, cameratoezicht of privacywetgeving.

Daarnaast biedt ICTRecht andere kennisproducten aan: boeken, het magazine ICTRecht in de praktijk, nieuwsbrieven en trainingen

Mocht u er niet uitkomen met behulp van onze kennisproducten? U kunt bij ons te allen tijde terecht voor uw juridische vraagstukken rondom ICT en internet. Zie ook onze tarieven en referenties.

Het overzicht van onze factsheets

 • Digitaliseren en elektronische handtekening

  Tegenwoordig stappen steeds meer organisaties over op elektronische processen en elektronisch contracteren. Elektronische processen zijn snel en eenvoudig waardoor overeenkomsten direct gesloten kunnen worden. Denk aan het sluiten van een verkoop of het in dienst nemen van een werknemer.

 • Herroepingsrecht

  In de fysieke winkel kan een consument een product even vasthouden of een demonstratie krijgen, maar bij een aankoop via internet wordt dat lastig. Daarom krijgen consumenten bij aankopen op afstand het recht van ontbinding (herroepingsrecht). In deze factsheet leggen we uit wat het herroepingsrecht is, hoe het werkt en wat je als verkoper allemaal moet doen. Aan het einde van deze factsheet vindt u een handige checklist.

 • Privacy en Monitoring op de werkvloer onder de AVG

  De Article 29 Working Party (WP29) heeft een opinie opgesteld waarin de privacywet AVG wordt uitgelegd in het licht van gegevensverwerking op het werk. In deze factsheet vatten we de regels kort samen.

 • Privacy impact assessment

  Gaat u een nieuw ICT systeem opzetten, of een nieuwe manier van werken met persoonlijke informatie zoals klantgegevens invoeren? U bent met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG / GDPR) verplicht een Privacy Impact Assessment uit te voeren.

 • Het registreren van datalekken

  Heeft u al een datalek gehad? Sinds januari 2016 is het verplicht dit te melden, als het een relatief groot datalek was. Maar vanaf 25 mei 2018 moet u intern documenteren welke datalekken er zijn geweest, ook als het gaat om kleine kwesties.

 • Het register van verwerkingen van persoonsgegevens

  Uw organisatie verwerkt persoonsgegevens, waarschijnlijk op meer plekken dan u denkt. Vanaf 25 mei 2018 weet u dat hopelijk precies, want vanaf die dag moet u een interne registratie van álle bestanden en gebruik van persoonsgegevens hebben.

 • De Algemene Verordening Gegevensbescherming wat verandert er écht?

  De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) is een nieuwe privacywet voor Europa. Vanaf 25 mei 2018 moet uw organisatie hieraan voldoen. In onze factsheet leest u wat er nu allemaal gaat veranderen.

 • De belangrijkste juridische aandachtspunten voor e-commerce

  E-commercebedrijven hebben niet alleen te maken met consumenten, maar ook met veel ICT-dienstverleners. Daarnaast moeten er vaak fysieke producten worden ingekocht en geleverd. Om met deze verschillende partijen goede afspraken te maken is kennis van beide kanten vereist. In deze factsheet vindt u een praktisch advies ten aanzien van de belangrijkste juridische onderwerpen.

 • Het recht voor startups

  Voor startups gelden uiteraard geen andere regels dan voor anderen maar de benadering kan wel anders zijn. Zo is een onderneming in het begin nog flexibel in het onderbrengen van bedrijfsonderdelen. Speciaal voor jou als beginnende ondernemer hebben wij deze factsheet samengesteld. We bespreken niet alleen juridische regeltjes maar geven ook praktische tips.

 • Impact van de Europese Privacyverordening

  De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) gaat op de schop. Dit werd al in januari 2012 door de Europese Commissie aangekondigd, en nu heeft de plaatsvervanger van de Wbp een definitieve vorm gekregen. De (Europese) toezichthouder krijgt met de komst van de verordening tanden. Er kunnen boetes worden opgelegd van maximaal € 20.000.000,- of 4% van de wereldwijde omzet.

 • Impact van de meldplicht datalekken

  Vanaf 1 januari 2016 is het wettelijk verplicht om datalekken te melden. Zowel grootschalige inbraak als ieder kwijtraken, diefstal of onbevoegd gebruik van persoonsgegevens telt als een datalek. Wie data laat lekken of persoonsgegevens verwerkt zonder aan de wet te houden, loopt kans op boetes die kunnen oplopen tot € 820.000,- of 10% van de jaaromzet per overtreding. Wat betekent dit voor uw bedrijf?

 • Continuïteit in de cloud

  Clouddiensten zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit de online wereld. Van een simpele e-maildienst tot volledige facturatie- of accountantprogramma’s, ondernemingen maken gebruik van allerlei clouddiensten. Hiermee ontstaat een grote afhankelijkheid en dat brengt risico’s met zich mee. Steeds vaker zal de vraag gesteld worden ‘Wat als mijn clouddienstverlener failliet gaat?’ of ‘Hoe kan ik er voor zorgen dat de dienst gecontinueerd wordt?’.