Auteursrecht

Auteursrecht (copyright) speelt een centrale rol bij ICT en internetrecht. Vrijwel elk werk, van webpagina tot foto op mobiele telefoon, is beschermd door het auteursrecht. Het is niet nodig auteursrecht aan te vragen of zelfs maar een copyrightvermelding (copyright notice) te plaatsen bij het werk. Dat maakt auteursrecht het meest voorkomende recht van intellectueel eigendom.

Exploitatie van auteursrechten vereist een licentie, zeker wanneer het gaat om softwarelicenties. De Auteurswet kent echter de nodige uitzonderingen, zoals het citaatrecht of de wettelijke gebruiksrechten voor software. Het is wel vaak lastig om in te schatten wanneer deze uitzonderingen precies van toepassing zijn. Wat zijn bijvoorbeeld de grenzen van citaatrecht op websites?

Laat ICTRecht u adviseren over de mogelijkheden van auteursrecht en het gebruiken van beschermde werken. Wij kunnen auteursrechtlicenties voor u opstellen, controleren of redigeren, en adviseren bij (vermeende) inbreuk op auteursrecht of schending van licenties.

 

Contact