Locatie Amsterdam
Jollemanshof 12
1019 GW Amsterdam
Telefoon
020 663 1941
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
34216164
BTW
NL8223.30.040.B01
Locatie Groningen
Leonard Springerlaan 35
9727 KB Groningen
Telefoon
050 209 34 99
E-mail
info@ictrecht.nl
KvK
68038712
BTW
NL857275835.B01
Locatie Brussel
Avenue Louise 65
1000 Brussel
Telefoon
+32 (0)2 535 77 55.
E-mail
info@legalict.com
Ondernemingsnummer
0696.909.465
BTW
BE 0696.909.465

Onze diensten / FinTech advies

Door het gebruik van technologie worden financiële producten en diensten sneller, goedkoper en klantvriendelijker. Dit brengt kansen met zich mee voor aanbieders van FinTech-diensten. Deze aanbieders moeten echter wel rekening houden met belangrijke juridische verplichtingen.

Juridische aandachtspunten voor FinTech-diensten

De financiële markt is de afgelopen decennia sterk veranderd. Bankzaken regelen we tegenwoordig online en het internet heeft allerlei nieuwe financiële producten en diensten mogelijk gemaakt. We zijn inmiddels gewend geraakt aan mobiel betalen en iDEAL, maar het internet biedt veel meer ruimte voor innovatie. Denk hierbij aan de opmars van mobile wallets en crowdfundingplatforms, maar bijvoorbeeld ook aan het potentieel van blockchaintechnologie en cryptocurrency.

Er bestaat uitgebreide wetgeving over het leveren van financiële producten en diensten. Soms is voor het aanbieden van FinTech-diensten een vergunning vereist van De Nederlandsche Bank (DNB) of de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarnaast kunnen er allerhande informatieplichten, zorgvuldigheidsnormen en andere gedragsvoorschriften van toepassing zijn.

Voldoen aan de relevante wetgeving

Voor aanbieders van FinTech-diensten is het vaak lastig om een weg te vinden in het financiële recht. De specialisten van ICTRecht helpen u te voldoen aan de relevante wet- en regelgeving. U kunt bijvoorbeeld bij ons terecht met de volgende vragen:

  • Aan welke eisen moet ik voldoen als ik wil toetreden tot de markt? Heb ik voor het aanbieden van bepaalde diensten een vergunning nodig op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft)? Kom ik voor een vrijstelling of een ontheffing in aanmerking?
  • Aan welke eisen moeten mijn financiële product of dienst voldoen? Welke regels uit de Wft en aanverwante wetgeving, zoals de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) zijn op mij van toepassing?
  • Hoe ga ik om met De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM)?

Overige juridische vraagstukken

Aanbieders van FinTech-diensten krijgen ook te maken met andere juridische vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van privacy en security. Denk daarnaast onder andere aan het waarborgen van de continuïteit van de dienstverlening. Binnen ICTRecht bundelen we de kennis van onze verschillende specialisten om klanten zo volledig mogelijk te adviseren en zoveel mogelijk te ontzorgen.

Lees meer over FinTech:

VRAGEN OVER DE CLOUD?
Heeft u een (juridische) vraag over FinTech? Neem dan contact met ons op.

Ik wil graag meer informatie ontvangen

Meer weten? Laat een van onze juridische experts contact met u opnemen via het onderstaande formulier.  • Uw persoonsgegevens gebruiken wij alleen voor het gevraagde contact. Lees de privacyverklaring voor meer informatie.

Soortgelijke diensten

  • Adviestraject nieuwe blockchaintoepassingen

    Wilt u een blockchainproject starten, bent u al begonnen of wilt u naderhand laten controleren of de (internationale) wettelijke wet- en regelgeving bij uw project in acht is genomen? De specialisten van ICTRecht staan voor u klaar.