Youtube gaat in samenwerking met Time Warner en Walt Disney een systeem testen dat auteursrechtelijk beschermde werken moet identificeren. De auteursrechthebbende kan uiteindelijk zelf beslissen of de video moet worden gewist of mag blijven staan (in ruil voor advertentie-inkomsten).
Van alle video’s van de auteursrechthebbenden zullen zogenaamde "vingerafdrukken" worden gemaakt. Hetzelfde gebeurt met de video’s die op Youtube worden geplaatst. Vervolgens worden de vingerafdrukken met elkaar vergeleken. Als de vingerafdrukken overeenstemmen, dan is er waarschijnlijk sprake van inbreuk op het auteursrecht. Planet meldde enige tijd gelden dat gemanipuleerde bestanden ook niet zullen ontkomen niet aan detectie.
Youtube zal de auteursrechthebbenden tevreden stellen met zo'n systeem. Maar het roept wel een paar vragen op:
- Is het uploaden van een parodie nog wel mogelijk? Een parodie is toegestaan op grond van het auteursrecht. In een parodie kunnen bepaalde fragmenten zijn gebruikt, die waarschijnlijk door het systeem als inbreukmakend worden aangemerkt.
- Hoe gaat Youtube vaststellen of de maker van het auteursrechtelijk beschermde werk ook wel daadwerkelijk de maker is? Voor de grote partijen zoals Time Warner en Walt Disney zal dat geen probleem zijn, maar waarschijnlijk wel voor de zolderkamerartiest.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.