Het klinkt zo eenvoudig: je wilt een website laten maken en geeft een webdeveloper de opdracht om aan de slag te gaan. So far, so good. Als hier echter geen duidelijke afspraken over gemaakt worden kan dit het begin zijn van een heleboel ergernis.
Hoe moeilijk kan het zijn om goede afspraken te maken? Moeilijker dan het klinkt! Op welk moment wordt de website opgeleverd? Hoe wordt de website opgeleverd? Wat gaat de website kosten? En hoe worden bugs opgelost? Simpele vragen die toch regelmatig overgeslagen worden.
Simpele vragen, omdat ze heel goed te beantwoorden zijn door ze op te nemen in algemene voorwaarden. Voorwaarden waar de webdeveloper zich op kan beroepen, maar ook voorwaarden die mij als opdrachtgever duidelijkheid bieden.
Maar waarom allemaal zo formeel? Ik kan toch gewoon een opdracht geven om enige tijd later een kant en klare website online te hebben? Ja, dat kan. Mochten er echter problemen ontstaan dan is het bijzonder lastig om deze op te lossen, aangezien er bijna niets is afgesproken. Er kan niet teruggevallen worden op algemene voorwaarden of een ondertekende overeenkomst. Het hoefde toch allemaal niet zo formeel?
Er kan nogal wat misgaan. De website kan veel te laat opgeleverd worden, de opgeleverde website kan traag zijn, kan in bepaalde browsers niet goed functioneren of kan andere bugs bevatten. Met het oog op tevreden klanten kan de webdeveloper dit natuurlijk op gaan lossen, maar het kan ook anders uitpakken. Wat is te laat als er geen duidelijke levertermijn afgesproken is? Wat is traag, als er geen snelheid afgesproken is? En waarom zou een website ook in Safari moeten werken als er geen problemen in Chrome en Firefox zijn?
Ik denk dat mijn punt wel duidelijk geworden is. Teken een overeenkomst waarin de opdracht uitgeschreven en gespecificeerd is en gebruik algemene voorwaarden, ook al kun je het nog zo goed met elkaar vinden.
Wilt u auteursrecht overdragen of een website (laten) bouwen? Met de juridische generatoren op JuriDox maakt u binnen enkele minuten alle documenten die u nodig heeft voor uw onderneming tegen een gunstige prijs!
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.