Of je je auteursrecht moet afstaan, is een lastige discussie die regelmatig terugkomt bij ontwikkelaars en hun klanten. Hoofdregel is dat de ontwikkelaar de rechten heeft, tenzij deze schriftelijk en ondertekend worden afgestaan. Zoals ik vorige week blogde, zitten daar nogal wat haken en ogen aan. Minstens zo belangrijk - en moeilijk - is de vraag: wat zou dat moeten kosten, overdracht van auteursrecht?
Een auteursrecht is een intellectueel eigendomsrecht, geen fysiek tastbaar object. Er is daarmee niet echt een objectieve maatstaf te hanteren. Bij fysieke producten is de inkoopsprijs plus een marge een goede maatstaf, maar bij auteursrechten is er niet echt inkoop.
Of nou ja, soms wel. Als u weet hoe veel uren het u zou kosten om het werk nogmaals te doen, dan zou u die uren maal uw uurtarief (met eventueel een opslagje) kunnen nemen als de prijs. Immers, na overdracht van de rechten móet u weer bij nul beginnen als u dat werk nog een keer nodig heeft. Had u het auteursrecht nog gehad, dan had u het werk zo van de plank kunnen nemen.
Sommige rechthebbenden houden het helemaal simpel. Wat betaalde de klant in eerste instantie? Dat is dan tevens de prijs van overdracht auteursrechten. Of zelfs twee of drie maal die prijs. Bij fotografen is dit bijvoorbeeld gebruikelijk: afkoop auteursrechten is drie maal het normale tarief. Maar het gaat dan vaak om enkele honderden euro's aan tarief. Bij webdevelopment kan het om enkele duizenden euro's gaan, en dat twee maal over de kop is nogal stevig.
Het is natuurlijk niet zo dat u per se moet kunnen onderbouwen wat uw auteursrecht kost. Gewoon een bedrag uit de lucht prikken is prima. Net als weigeren om uw auteursrecht af te staan. Het is en blijft een commerciële beslissing.
Wilt u een verkoopcontract auteursrecht, een software-, app- of SaaS-licentie, of ander ICT-document opstellen? U maakt ze eenvoudig met onze generatoren op JuriDox!
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.