Wanneer mag ik content scrapen of hergebruiken? #startuprecht

Wat mag je doen met content die al elders op internet staat, en tegen welke rechten kun je dan aanlopen?

Scrapen is een vorm van uitbesteden. Een database met waardevolle content opbouwen is veel werk. Hoe houd je verkoopadvertenties up-to-date, wanneer verwijder je een informatieprofiel en bij welke advertenties moet je ingrijpen omdat er iets illegaals wordt verkocht? Erg fijn dus als je al dat gedoe kunt uitbesteden, en jij je alleen bezig hoeft te houden met zoekresultaten tonen – en natuurlijk de advertenties er omheen.

Het moge alleen duidelijk zijn dat de beheerders van die achterliggende sites hier niet blij mee zijn. En die gaan dan een advocaat loslaten die gaat wapperen met termen als auteursrecht, databankrecht en Gaspedaal-arrest. Wat nu?

Teksten en foto’s zijn auteursrechtelijk beschermd. Een productfotootje of kort tekstje mag je alleen bij wijze van citaat overnemen: als je tevens meteen doorlinkt naar de originele site en als je duidelijk maakt dat het niet je eigen content is.

Feiten vallen niet onder het auteursrecht. Je mag dus feiten zoals een productnaam of prijs in principe overnemen. In principe, want er kan wel een databankrecht rusten op een verzameling feiten, wanneer men voldoende geïnvesteerd heeft in het opbouwen en onderhouden daarvan. Wanneer dat het geval is, is een lastige.

Eén grens weten we: als de database een bijproduct is van een andere activiteit, zoals het huizenoverzicht op een makelaarsite of de lijst met de voetbalcompetitie van volgend jaar, dan is deze niet beschermd. De database moet echt een core business zijn van de bouwer. Funda heeft dus wél een databankrecht op hun huizenoverzicht.

Je zou nu kunnen denken dat je de databankwet kunt omzeilen door niet integraal een site over te nemen via scraping, maar een botje te maken dat onder water zoekopdrachten op de bronsite doet en het resultaat daarvan in je eigen layout weergeeft. Dat dachten ze bij Gaspedaal.nl ook maar dat pakte niet gunstig voor hen uit. Zij moesten hun botje staken en een héle stevige advocatenrekening betalen.

De negatieve uitspraak voor Gaspedaal.nl zat hem met name in het feit dat ze de resultaten aggregeerden zodat de bron onduidelijk was, en in dat ze “in wezen dezelfde functionaliteiten” boden als hun bronnen. Het is dus zaak als metazoekmachine of scraper iets eigens toe te voegen én duidelijk te zijn over je bron.

Wil je meer weten? Lees onze factsheet 'Het recht voor startups'.

Terug naar overzicht