In 2021 schreven we dat het tijd was voor de eindsprint van de ePrivacy Verordening. Of, daar leek het op. In 2021 lag er immers een nieuw wetsvoorstel. Een aantal dagen geleden bleek dat dit voorstel van tafel is geveegd. In haar werkprogramma van 2025 meldt de Europese Commissie dat het voorstel wordt ingetrokken.
De ePrivacy Verordening werd in het leven geroepen om de verouderde ePrivacyrichtlijn, welke in Nederland is geïmplementeerd in de Telecommunicatiewet, te vervangen. Als broertje van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) zal de ePrivacy Verordening zich richten op de bescherming van de persoonlijke levenssfeer op het gebied van elektronische (online) communicatie. Een Europese Verordening, zoals de AVG, werkt direct door in de wetssystemen van lidstaten (rechten en plichten gelden meteen en hoeven niet in een nationale wet gezet te worden). Dat zorgt voor een uniforme toepassing van de wet (alle regels gelden overal hetzelfde), maar is daarom ook erg ingrijpend.
In het werkprogramma geeft de EC aan waarom het voorstel wordt ingetrokken: “No foreseeable agreement – no agreement is expected from the colegislators. Furthermore, the proposal is outdated in view of some recent legislation in both the technological and the legislative landscape.”. Consensus is dus lastig te bereiken, en het is inmiddels alweer gedateerd. Het technologie- en wetgevingslandschap zag er in 2021 flink anders uit, zeker nu we al op de helft van de digital decade zitten en na de opkomst van AI voor consumenten.
Dit is (was?) het stuk regelgeving dat tracking technologies reguleert: het is een van de redenen dat je internetervaring vol zit met cookiebanners. Tracking technologieën zijn dé bron van ontzettend veel inkomsten, omdat ze gepersonaliseerde advertenties mogelijk maken. Dat dat advertentiesysteem werkt, kan je alleen al aflezen van de positie van Meta en Google in de advertentiemarkt: die is flink. Dat verklaart ook dat consensus bereiken over een regulering, ontzettend lastig is: er zijn mega veel belangen. Over elk woordje wordt gesteggeld.
Er is ook niet genoemd of er een nieuw voorstel wordt voorgelegd, wat bij andere stukken wetgeving die zijn ingetrokken wél wordt aangegeven. Voor nu houden we de bestaande regels aan en de door toezichthouders hieraan gegeven uitleg. To be continued.. Of niet?
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.