Een veel voorkomende ergernis bij het online winkelen zijn verborgen kosten. Een vakantiehuis of vliegticket lijkt heel voordelig aangeboden te worden, maar bij het afrekenen blijkt het opeens niet voordelig meer te zijn door toevoeging van allerlei kosten.
Maar dat mag toch helemaal niet? Nee, inderdaad dat is niet toegestaan, sinds 2008 zijn hier eisen aan verbonden. Toch werd er onlangs nog een boete uitgedeeld wegens overtreding van deze regels. Hoe zien deze regels eruit en hoe voorkomt u een boete?
Ticketprijzen moeten inclusief alle kosten getoond worden. Het is sinds 2008 niet meer toegestaan om tijdens het bestelproces kosten toe te voegen die ‘voorzienbaar’ en ‘onvermijdbaar’ zijn. Dat wil zeggen, kosten waar je als consument niet omheen kunt.
Hierbij valt te denken aan luchthavenbelastingen, brandstof- of veiligheidstoeslagen. Optionele kosten, zoals bijvoorbeeld extra beenruimte of verzekeringen mogen alleen berekend worden als consumenten daar expliciete toestemming voor geven. Aangevinkte vakjes aanbieden is niet toegestaan.
Dit geldt niet alleen voor vliegtickets en andere vakantiereisjes. Ook de webwinkel die schoenen verkoopt mag geen verborgen kosten berekenen. Alle prijzen in een webshop, die aan consumenten verkoopt, dienen inclusief BTW te zijn. Het is niet toegestaan een product voor € 39,50 aan te bieden terwijl in het bestelproces opeens BTW tevoorschijn komt en het product € 50,- kost.
Het is niet verplicht de prijzen inclusief verzendkosten te tonen. Deze kosten mogen best apart vermeld worden, mits dit voor de consument maar duidelijk is. Een grote banner waarop staat ‘Gratis verzending’ is een prima reclamemiddel. Een kleine tekst in de footer van de website waarin staat ‘alle prijzen zijn inclusief 21% BTW en verzendkosten’ is echter misleidend. In de reclamebanner staat toch ‘Gratis verzending’?
Wees duidelijk en transparant bij het aanbieden van producten en diensten en het tonen van prijzen. Dat is eerlijk naar klanten toe en zorgt er voor dat u geen risico loopt op een boete.
Webwinkels hebben te maken met speciale juridische eisen. Zo schrijft de wet voor dat u zich moet identificeren, dat uw algemene voorwaarden op een specifieke manier moeten worden aangeboden en dat u in een privacyverklaring moet toelichten wat u doet met persoonlijke informatie.
> Aanvragen van webshop scan of maak zélf juridische webwinkel documenten
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.