Vakantieman...deel 2

Klik! Blij als een kind was ik toen ik onze reis naar New York had geboekt, een cadeau voor mijn man vanwege onze trouwdag! De verbazing was dan ook groot toen ik zijn cadeau kreeg: een rondreis van twee weken op Bali…

We hadden echter beiden dezelfde periode geboekt, dus wat nu?! We kunnen niet op twee plaatsen tegelijk zijn, en apart op vakantie is niet leuk op je trouwdag…

Vorige week besprak ik de vraag in hoeverre ik een van de reizen mag opzeggen. Nu hebben we uiteindelijk besloten de reis naar Bali te verplaatsen en eerst naar New York te gaan.

Het is druk op het vliegveld en we zijn dan ook blij als we eindelijk aan de beurt zijn om in te checken.Groot is onze verbazing dan ook als we te horen krijgen dat we niet mogen vliegen. “Excuses meneer en mevrouw, het vliegtuig blijkt overboekt. Daar sta je dan…

Wat zijn je rechten in zo’n geval? Je gaat er bij het online boeken van een pakketreis immers van uit dat het hele pakket (dus ook de vlucht) beschikbaar is!

Er is gelukkig een Europese verordening (Verordening EG nr. 261/2004) die dit soort zaken regelt.

De situatie die zich hierboven voordoet wordt in de verordening ‘instapweigering’ genoemd. Het is het weigeren passagiers op een vlucht te vervoeren die zich wel voor het instappen hebben gemeld en waarbij er geen redelijke gronden voor weigering spelen. Denk hierbij aan gezondheid, veiligheid, beveiligingsredenen of de situatie waarin iemand geen juiste of ongeldige reisdocumenten bezit (art.2 lid j Verordening).

Het is belangrijk te weten dat je in het geval van instapweigering alleen de luchtvaartmaatschappij kan aanspreken, want die is verantwoordelijk voor de vlucht. Het heeft dus geen zin de online aanbieder van de pakketreis opvliegend te bellen.

Verder verloopt de procedure bij een overboekte vlucht als volgt: de luchtvaartmaatschappij zal eerst vragen of er wellicht vrijwilligers zijn die hun vlucht willen opgeven. Dit uiteraard in ruil voor voordelen, waarover zo meer.

Zijn er geen of onvoldoende vrijwilligers dan zal de luchtvaartmaatschappij zelf mensen selecteren (art.4 Verordening).

Dan de voordelen, want die zijn er gelukkig ook:

De mensen die vrijwillig hun vlucht opgeven krijgen de keuze tussen onder meer volledige terugbetaling van het ticket (binnen 7 dagen) of een andere vlucht. Ben je al halverwege en zit je dus in een tussenstop, dan is het ook mogelijk te kiezen voor een retourvlucht naar het eerste vertrekpunt. (art.4 lid 1 jo. art. 8 Verordening). Let op, je mag natuurlijk ook andere afspraken maken met de luchtvaartmaatschappij als jullie daar beiden mee akkoord gaan.

De ‘onvrijwilligen’ krijgen direct compensatie. Ze ontvangen bijvoorbeeld 250 euro voor vluchten tot en met 1500 km. Bij de bepaling van de afstand wordt gekeken naar de laatste bestemming waar je als passagier als gevolg van de instapweigering of annulering na de geplande tijd zal aankomen (art.7 Verordening).

De onvrijwilligen hebben daarnaast ook gewoon recht op terugbetaling van de ticketprijs of een andere vlucht. Bovendien hebben zij recht op verzorging (art.9 Verordening).

Bij ‘verzorging’ kun je denken aan maaltijden en verfrissingen in redelijke verhouding tot de wachttijd (het is helaas geen ‘all you can eat’ systeem). Ook heb je recht op twee gratis telefoongesprekken of  mag je fax- of e-mailberichten verzenden.

Indien je langer dan een of meer nachten moet wachten heb je tevens recht op een hotelovernachting en vervoer van en naar het vliegveld vanaf dat hotel. Dit recht heb je ook indien een langer verblijf noodzakelijk wordt dan het door jou geplande verblijf.

In de praktijk blijken zowel de vrijwilligers als de onvrijwilligers ongeveer dezelfde vergoeding en/of behandeling te krijgen. Als vrijwilliger zal je er misschien wel meer om moeten vragen.

Het is natuurlijk te hopen dat het u niet overkomt als u op uw welverdiende vakantie gaat. Maar mocht het  toch overkomen: u weet nu in ieder geval wel wat u rechten zijn!

Volgende week de laatste blog in deze reeks, deze zal over vertraging gaan.

Fijne vakantie!

 

Terug naar overzicht