Als webwinkel heeft u vaak voorwaarden die u bij al uw klanten wilt gebruiken. Een voorbeeld is de voorwaarde “Retourneren kan tot 30 dagen na ontvangst”. Ze zijn algemeen geformuleerd, vandaar de naam. Algemene voorwaarden kunnen bijvoorbeeld betrekking hebben op betaling, contractsduur, eigendomsvoorbehoud, leveringsvoorwaarden, levertijd en overmacht.
Uw algemene voorwaarden zijn in principe altijd van toepassing op uw verkopen. Als gebruiker van algemene voorwaarden heeft u echter een informatieplicht. Deze plicht houdt in dat u de wederpartij een redelijke mogelijkheid moet bieden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen. Doet u dat niet, dan kan een consument ze eenvoudig van tafel krijgen door naar u de toverformule “Ik vernietig hierbij uw algemene voorwaarden” uit te spreken. De wet biedt een aantal manieren om aan deze verplichting te voldoen.
Hoofdregel is dat algemene voorwaarden als stuk papier meegegeven moeten worden bij de offerte of het te tekenen contract. Als ze pas ná het sluiten van de overeenkomst gemeld worden, is dat te laat.
Voor webwinkels (en andere online dienstverleners geldt echter een specifieke wettelijke regel. U mag de algemene voorwaarden “langs elektronische weg ter beschikking stellen” zodat u geen stuk papier meer hoeft te hanteren. De wettelijke eis is dan dat u dit zodanig doet dat de wederpartij de algemene voorwaarden kan opslaan en de algemene voorwaarden toegankelijk zijn ten behoeve van latere kennisneming.
Op onderstaande wijze voldoet u aan de wettelijke vereisten.
Zelf gemakkelijk en goedkoop algemene voorwaarden maken voor uw webwinkel? Gebruik onze generator!!
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.