Wanneer u overlijdt, erven nabestaanden vaak uw bezittingen. In een testament kunt u opnemen wie wat erft. Vaak wordt er maar weinig of geen aandacht besteed aan de digitale nalatenschap. Zo kunt u online-accounts hebben op bijvoorbeeld Facebook of LinkedIn, gegevens bewaren in een online-opslagdienst zoals de iCloud, of kunt u beschikken over een wallet met cryptocurrency. Wat gebeurt er met deze gegevens/digitale bezittingen wanneer u overlijdt? Met andere woorden, hoe zit het met uw digitale nalatenschap?
De wet spreekt niet over een digitale nalatenschap. Er bestaan (nog) geen specifieke regels over de afwikkeling hiervan. Door alvast zelf na te denken over uw digitale nalatenschap en aan te geven wat bijvoorbeeld met uw Facebook-account moet gebeuren, bespaart dit uw nabestaanden veel werk.
Op sommige platforms kunt u zelf instellen wat er gebeurt met uw account nadat u overlijdt. Dat kan bijvoorbeeld op Facebook. Ook hebben nabestaanden vaak de mogelijkheid om een account van een overledene te laten verwijderen. Daarvoor wordt wel vaak nader bewijs van het overlijden verlangd. LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter hebben hier aparte contactformulieren voor opgesteld en ook bij Apple kan de verwijdering van een account aangevraagd worden. Soms bestaat zelfs de mogelijkheid om een accountpagina een herdenkingsstatus te geven, zoals op Facebook en Instagram.
U kunt er ook voor kiezen om een overzicht van uw online activiteiten in een codicil te zetten. Het zelf opstellen van een codicil is kosteloos en gebeurt zonder notaris. Het is een handgeschreven brief waarin u uw nalatenschap kenbaar maakt. In een codicil zou u kunnen opnemen wat er met uw digitale nalatenschap dient te gebeuren. Belangrijk is dat het codicil wordt ondertekend en voorzien wordt van een datum. Nadelen van een codicil zijn dat het kwijt kan raken en ingezien kan worden door onbevoegden of dat het expres ‘vergeten’ wordt als dit ongunstig is voor erfgenamen. Ook kunnen er via een codicil geen geldbedragen nagelaten worden.
Een voorbeeld van een geldig codicil is bijvoorbeeld:
Een andere mogelijkheid om uw digitale nalatenschap te regelen is het benoemen van een online executeur via een notaris. Een online executeur is gespecialiseerd in het regelen van de digitale nalatenschap. Hij hanteert voor de digitale nalatenschap een social media testament. Dit wordt ook wel de digitale kluis genoemd. Hierin wordt vastgelegd welke online profielen u heeft, welke gebruikersnamen en wachtwoorden daarbij horen en wat hiermee moet gebeuren na uw overlijden. Ook andere gegevens kunnen worden bewaard in de digitale kluis, zoals bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken. De online executeur krijgt toegang tot de digitale kluis en de gegevens nadat u bent overleden en kan zo uw digitale nalatenschap regelen.
Door het regelen van uw digitale nalatenschap kunt u verzekeren wat er gebeurt met uw online leven en zo bespaart u nabestaanden een hoop gedoe. Nabestaanden hoeven dan namelijk niet uit te zoeken welke accounts er zijn en ingewikkelde procedures te doorlopen om een account verwijderd te krijgen omdat ze geen toegang hebben. Zorg er wel voor dat de (inlog)gegevens, zoals opgenomen in bijvoorbeeld een codicil of een social media testament, up-to-date blijven.
Deze blog is geschreven door oud stagiaire Esther Plakke, in samenwerking met Jonas van Ginkel.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.