Updates uit de zorg | databeschikbaarheid

TWIIN Afsprakenstelsel, belangrijke stap richting Landelijk Vertrouwensstelsel

VWS heeft gekozen voor het TWIIN Afsprakenstelsel als dé plek voor de vastlegging van afspraken voor veilige en betrouwbare gegevensuitwisseling en databeschikbaarheid in de zorg. Van verschillende vetrouwensstelsels, naar één centrale plek voor vertrouwensafspraken. Dit werkt uiteraard harmonisatie in de hand, maar ook is het mogelijk om van elkaar te leren en sneller tot afspraken te komen om data beschikbaar te maken.

Snomed is dé internationale terminologiestandaard; hoe gaat het veld implementeren?

Eenheid van taal is belangrijk en de implementatie van Snomed CT moet hieraan bijdragen. Snomed CT is een internationale teminologiestandaard die zorgt voor een eenduidige registratie en uitwisseling van zorginformatie.

Minister Agema heeft in een brief aan de Tweede Kamer het adviesrapport “Implementatiestrategie SNOMED in gebruik bij Nederlandse zorgaanbieders” gepresenteerd, opgesteld door Nictiz. In dit rapport wordt benadrukt dat een uniforme taal in de zorg essentieel is voor de samenwerking tussen verschillende zorgverleners en de effectieve uitwisseling van gezondheidsgegevens. Snomed is hiervoor de standaard. Implementatie zal in eerste instantie plaatsvinden in de Medisch Specialistische Zorg, Huisartsenzorg, Paramedische Zorg, Geestelijke Gezondheidszorg, Jeugdgezondheidszorg, en Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg.

Meer gegevensuitwisselingen door API’s

De eerste leveranciers hebben API’s gepubliceerd op www.zorgapis.nl, het platform voor digitale uitwisseling van gezondheidsgegevens. API’s verbinden applicaties en zijn cruciaal voor het gezondheidsinformatiestelsel. Nictiz heeft een API-strategie ontwikkeld voor gestandaardiseerde gegevensuitwisselingen.

Met de nieuwe API-bibliotheek krijgen zorgorganisaties en ICT-leveranciers inzicht in de kwaliteit en functionaliteit van oplossingen. We verwelkomen Open Health Hub en ChipSoft als vroege gebruikers, die belangrijke API’s hebben gepubliceerd.

Deze ontwikkeling is relevant voor zorgorganisaties en ICT-leveranciers, en geldt vanaf nu. Bezoek www.zorgapis.nl om de voortgang te volgen en deel je API-informatie.

Terug naar overzicht