Updates uit de zorg | augustus 2024

De AP waarschuwt voor datalekken bij het gebruik van AI-chatbots

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt voor datalekken bij het gebruik van AI-chatbots zoals ChatGPT en Copilot. Medewerkers kunnen per ongeluk persoonsgegevens van klanten of patiënten delen met deze digitale assistenten, vaak zonder te beseffen dat de gegevens worden opgeslagen op servers van de chatbot-aanbieders. Dit leidt tot ernstige privacy-inbreuken, vooral bij medische gegevens die extra bescherming eisten.Wij benadrukken het belang van duidelijke richtlijnen bij het gebruik van AI-tools. Organisaties moeten voorkomen dat medische gegevens onbedoeld via AI-chatbots worden gedeeld, omdat dit vaak niet wettelijk is toegestaan. Het naleven van de AVG blijft essentieel, vooral bij gevoelige informatie zoals medische gegevens.


De MDR is op drie belangrijke punten gewijzigd

De MDR (Verordening (EU) 2024/1860) is op drie belangrijke punten gewijzigd om de beschikbaarheid van medische hulpmiddelen en in-vitrodiagnostica te waarborgen. De wijzigingen omvatten een verlenging van de overgangstermijnen voor bepaalde IVD's, een geleidelijke uitrol van de EUDAMED en een meldplicht voor fabrikanten bij onderbreking van kritische hulpmiddelen. Voor die laatste is van belang. Minstens zes maanden van tevoren moet er geïnformeerd worden als de de levering van kritische medische hulpmiddelen of IVD's wordt onderbroken. Dit geldt ook voor software die essentieel is voor diagnose, monitoring of behandeling. Deze aanpassingen zijn ingevoerd om risico’s op tekorten en verstoringen in de levering te minimaliseren en de veiligheid van patiënten te waarborgen. De wetswijzigingen gaan in op 10 januari 2025.


Gedragscode voor General-Purpose AI (GPAI)

De Europese Commissie heeft een consultatie gelanceerd voor een gedragscode voor aanbieders van AI voor algemene doeleinden, ook wel general-purpose AI (“GPAI”) genoemd. Deze gedragscode, zoals voorzien in de AI Act, streeft naar verantwoordelijk ontwikkeling en gebruik van GPAI in de EU.

Meer informatie over de GPAI vind je hier: https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/consultations/ai-act-have-your-say-trustworthy-general-purpose-ai


Geen verbod op private equity in de zorg

Minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft verklaard geen voorstander te zijn van een verbod op private equity in de zorg, ondanks eerdere steun van de PVV voor een motie die precies dat eiste. Agema vindt een verbod juridisch kwetsbaar en vreest dat het de innovatie en doelmatigheid zou schaden. Daarnaast zou een verbod op winstuitkeringen het eigendomsrecht en de rechtszekerheid van zorgaanbieders aantasten. Agema benadrukt dat de meeste zorgaanbieders integer werken, en dat het risico van financiële belangen die de zorgkwaliteit schaden niet exclusief is voor commerciële investeerders. Ze steunt het wetsvoorstel voor de Wet integere bedrijfsvoering zorg- en jeugdhulpaanbieders (Wibz), dat bestaande regelgeving moet aanscherpen zonder een algeheel verbod op winstuitkeringen.

Terug naar overzicht