In maart 2025 heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) verdere stappen gezet in de implementatie van Snomed CT, een internationale terminologiestandaard voor eenduidige registratie en uitwisseling van zorginformatie. Nictiz publiceerde een rapport dat de voortgang benadrukt, met focus op sectoren zoals medisch-specialistische zorg en huisartsenzorg. Dit sluit aan bij de Wet elektronische gegevensuitwisseling in de zorg (Wegiz) en bevordert databeschikbaarheid door uniforme taal en techniek.
Het wetsvoorstel Digitale Identificatie en Authenticatie in de Zorg (Diaz) is verder besproken. Dit voorstel moet zorgprofessionals veilige en flexibele toegang tot gezondheidsgegevens bieden via digitale authenticatiemiddelen. Het is een stap richting betere cybersecurity en databeschikbaarheid.
Op 26 maart 2025 trad de verordening voor de European Health Data Space (EHDS) officieel in werking. Dit kader moet de uitwisseling van medische gegevens binnen de EU versoepelen en burgers meer controle over hun gezondheidsdata geven via persoonlijke gezondheidsomgevingen (PGO’s). Voor ICT-dienstverleners betekent dit verplichtingen zoals het aanpassen van systemen aan het European Electronic Health Record Exchange Format (EEHRxF) en zelfcertificering, wat directe impact heeft op medische software en databeschikbaarheid.
In januari lanceerde de EU een actieplan om de cyberveiligheid van zorginstellingen te versterken, naar aanleiding van toenemende cyberaanvallen. Dit plan, met concrete acties gepland voor 2025 en 2026, benadrukt de noodzaak van robuuste beveiliging van medische software en gegevensuitwisselingssystemen. Dit is een belangrijk signaal voor Nederlandse zorgorganisaties en ICT-leveranciers.
In maart publiceerde het European Union Agency for Cybersecurity (ENISA) het NIS360-rapport, waarin de maturiteit en kriticiteit van verschillende sectoren onder de NIS2-richtlijn worden beoordeeld.Het rapport plaatst de gezondheidszorg in de 'risicozone' vanwege de toename van cyberdreigingen en benadrukt de noodzaak voor verbeterde cybersecuritymaatregelen binnen deze sector.
Z-CERT, het expertisecentrum voor cybersecurity in de zorg, heeft in februari 2025 een rapport gepubliceerd waarin wordt gewezen op de toename van cyberaanvallen op zorginstellingen in Europa.Z-CERT benadrukt de noodzaak van betere internationale samenwerking en informatie-uitwisseling om deze dreigingen effectief het hoofd te bieden.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van zorg? Schrijf je dan in voor onze thema-nieuwsbrief. Voor specifieke vragen adviseren we contact op te nemen via ons contactformulier.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.