Gisteren vertelde ik dat bij de Big Brother Awards Trans Link Systems (TLS) en de vijf grote vervoersbedrijven winnaars in de categorie bedrijven zijn geworden en ook door het publiek tot “favoriet” zijn verkozen. Waarbij wel gezegd moet worden dat directeur Gerben Nelemans van TLS in ieder geval wel de moed had om “de prijs” in ontvangst te nemen. Daar waar de andere winnaars het af lieten weten of in de ogen van het publiek hilarische verklaringen hadden gegeven.
De directeur hield een korte (pr) presentatie waarbij hij naast de nodige reclame statements stelde dat alles omtrent de privacyvraagstukken goed geregeld is. Iets waarover het College bescherming Persoonsgegevens toch echt anders denkt. Zo stelde hij dat de bewaartermijn van alle reisgegevens tegenwoordig niet zeven, maar slechts twee jaar is. Ook kan de klant ervoor kiezen om anoniem te reizen en staan er geen gegevens op de kaart zelf.
Om met het laatste punt te beginnen, staat inderdaad het kraken van de ov chipkaart, wat het nieuws de afgelopen maanden beheerste, enigszins buiten de discussie omtrent privacy, omdat er geen gegevens op de kaart staan. Het blijft natuurlijk wel stuitend dat de kaart zo gemakkelijk gekraakt kan worden.
Wat betreft de bewaartermijn, sprak hij namens TLS en niet namens de vervoersbedrijven zelf. Immers heeft bijvoorbeeld de RET geen duidelijke omschrijving waarom de gegevens bewaard worden en dient dat dus nog te veranderen. Daarnaast heeft TLS na enig aandringen zelf de bewaartermijn aangepast van zeven naar twee jaar en is niet duidelijk wat er met de gegevens gebeurt welke al zijn opgeslagen. Hij vertelde overigens niet dat de termijn aangepast moest worden, maar dat zij dit uit eigen overweging hebben gedaan.
Tot slot nog de anonimiteit. Het handhavingsverzoek bij het CBP is mede gestart omdat de indieners van het verzoek het niet noodzakelijk achtten van TLS en de vervoersbedrijven om de reisgegevens bij te houden van studenten. Deze kunnen immers gratis reizen in heel Nederland, dus waarom toch in en uit checken? Dat zelfde geldt min of meer voor abonnementhouders. Daarbij kunnen deze groepen niet kiezen voor een anonieme kaart en als je reizen moet declareren bij de belastingdienst of bij je werkgever, is een persoonsgebonden kaart vereist. Dit omdat er anders online geen overzichten aan te maken zijn. Hier had het publiek nu graag een antwoord op gehad. Er is voor bepaalde groepen geen keuze en lijkt het niet noodzakelijk om in en uit te checken.
Overigens geldt voor de NS nog steeds dat de studenten niet hoeven in en uit te checken, maar dat wordt helaas niet duidelijk op de stations en in de treinen. Want daar wordt telkens toch echt gevraagd of iedereen! graag even wil in en uitchecken.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.