In Duitsland heeft de grootste postverzoger, die Deutsche Post, een behoorlijke tegenvaller te voortduren gekregen. Na een grootschalige reclamecampagne voor hun nieuwste dienst, de E-Postbrief, heeft de rechter echter een aardige streep door de plannen gehaald, zo bericht het Duitse blad Der Spiegel.
De E-postbrief is een elektronische dienst om post te verzenden. Een klant kan een account aanmaken welke bij een 'fysiek' postkantoor wordt geverifieerd aan de hand van een identiteitsbewijs. Vanuit deze account kan de klant dan brieven versturen naar andere E-Post accounts. Als de ontvanger geen account heeft, zorgt het postbedrijf ervoor dat de brief wordt geprint en alsnog fysiek wordt verzonden naar het adres van de ontvanger.
Die Deutsche Post heeft een grootse campagne opgezet om deze nieuwe dienst te promoten. Daarbij wordt telkens de vergelijking gemaakt met een echte brief. Op zich niets mis mee, ware het niet dat zij ook stelden dat de E-Postbrief net zo bindend en vertrouwelijk is als een gewone brief. Zo zou je een E-Postbrief kunnen gebruiken om bijvoorbeeld een contract te beëindigen. Door de gecontroleerde account is het namelijk zeker dat alleen de accounteigenaar de brief heeft verstuurd. (middel te identificatie)
De rechter heeft hier een stokje voor gestoken. Deze heeft gezegd dat de E-Postbrief in beginsel niet gelijk gesteld kan worden met bijvoorbeeld een schriftelijke! aangetekende brief of een brief waarbij een echte geschreven handtekening nodig is. Hierbij wordt als voorbeeld het opzeggen van een huurcontract of een stopzetten van een abonnement voor de sportschool genoemd. Dit gelijkstellen werd echter juist wel geclaimd door het Duitse postbedrijf in diverse reclamecampagnes.
Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van een (gekwalificeerde) digitale handtekening en de wet in sommige gevallen een geschreven handtekening vereist, mag Deutsche Post niet meer stellen dat hun dienst hetzelfde is als het versturen van een echte (ondertekende) brief. De Duitse rechter oordeelde dat deze opmerkingen misleidend zijn.
Overigens is E-Post weer iets anders als de aangetekende e-mail, maar men kan bij E-Post wel kiezen voor een ontvangstbevestiging, zo kan de afzender zien dat de post is ontvangen. Of dit vergelijkbaar is, is niet duidelijk uit de berichtgeving. Wel stelt de rechter dat in sommige gevallen een schriftelijke (aangetekende) brief niet vervangen kan worden door een elektronische als er een schriftelijkheid vereist is en oordeelt ook daar dat de vergelijking misleidend is.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.