Afgelopen week, op dinsdag 4 februari hebben wij een training gegeven over de href="https://webwinkelrecht.nl/diensten/juridisch-advies/toekomstige-wetgeving/" >nieuwe consumentenwet en andere juridische aspecten van het webwinkelen. De training was bedoeld om webwinkeliers en andere e-commerce specialisten in een dag bij te praten over de nieuwe regels, maar ook te informeren over de bestaande regels.
De ochtend en het begin van de middag werden besteed aan de nieuwe consumentenwet. Wat gaat dit nu in de praktijk voor webwinkels betekenen? Behoorlijk veel bleek al snel. Van veranderende bestelknoppen tot modelformulieren om bestellingen te herroepen en een langere herroepingstermijn voor consumenten.
Vooral het herroepingsrecht gaat ingrijpend veranderen. Bij de in de training behandelde praktijkvoorbeelden bleek dat dit nog voor onduidelijkheden of vervelende situaties kan zorgen. Bestelt een consument twee producten met verschillende levertermijnen, dan gaat de termijn voor het herroepingsrecht pas in na levering van het laatste product.
En welke informatie moet er op een website gegeven worden? Dat was al een hele lijst, maar die wordt in juni uitgebreid met de verplichte informatievoorziening over garanties en klachtenprocedures.
Niet alleen de nieuwe consumentenwet werd uitvoerig besproken, ‘s middags zijn we in vogelvlucht langs andere relevante wet- en regelgeving gegaan. Wat mag er met reclame, bijvoorbeeld op social media, maar ook met een domeinnaam of via AdWords? Daarnaast kwam privacy aan bod. Belangrijk voor u als webwinkelier, maar ook voor uw leveranciers. Sluit u bijvoorbeeld een wettelijk verplichte bewerkersovereenkomst met het bedrijf dat uw pakketten bezorgt, of met Google?
Eén van onze deelnemers, Suzanne van Duijn van Textilia href="http://www.textilia.nl/Ondernemen/Het_nieuwe_online_recht_uitgelegd-140205132100#.UvtFl_ldXzh" >schreef ook href="http://www.textilia.nl/Ondernemen/Wat_mag_je_doen_met_data-140206114600#.UvtGEPldXzg" >twee blogs over de training (let op: account aanmaken is verplicht om de blogs te lezen).
Wilt u ook meer weten over de nieuwe wet, en bijgepraat worden over reclame, domeinnamen, privacy en beveiliging? Dinsdag 8 april geven wij de training nogmaals. href="https://www.ictrecht.nl/training/ictrecht/de-nieuwe-consumentenwet/?course_date=20140408" >Schrijf u nu alvast in om zeker te zijn van deelname.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.