Het kan niemand ontgaan zijn: orkaan Sandy heeft de afgelopen week flink huisgehouden aan de andere kant van de Atlantische oceaan. Vooral de staten New Jersey en New York zijn flink in het nieuws geweest. Dat Sandy ook effect heeft gehad op de ICT-dienstverlening in die staten hoeft dan ook niet als een verrassing te komen. Zo las ik op diverse websites dat door Sandy heel wat datacentra overspoeld zijn. Met als gevolg dat heel wat websites (tijdelijk) niet beschikbaar waren of dat een uitgeklede variant van de site online werd gezet.
Je kunt je voorstellen dat een natuurramp van dit kaliber catastrofale gevolgen kan hebben voor bedrijven: als jouw website niet online is, kan het zo zijn dat er geen inkomsten binnen komen.Veel bedrijven sluiten daarom een Service Level Agreement (SLA) met hosting providers. Daarin staan minimumniveau's genoemd die aan datacentra worden gesteld, ten aanzien van beschikbaarheid en responsetijden bijvoorbeeld.
Maar is het een hosting provider wel te verwijten dat de dienstverlening wordt aangetast door natuurgeweld als Sandy? Dien je als datacentrum geen rekening te houden met de mogelijkheid dat een flinke orkaan ook kan huishouden in jouw serverruimte? Veel datacentra houden daar gelukkig wel rekening mee: servers staan niet op de vloeren, maar een verdieping hoger. Dat kan vaak uitkomst bieden.
Maar in het geval van Sandy kwamen echter veel kelders van datacentra onder water te staan. In die kelders staan dan wel niet de servers zelf, maar wel de dieselgeneratoren om de servers draaiend te houden. Om ook daarmee rekening te houden kan gebruik worden gemaakt van uitwijkmogelijkheden.
In dat geval is het echter wel handig dat zo'n uitwijkmogelijkheid ook niet zelf onderwerp kan worden van het zelfde natuurgeweld. In de VS waren het vooral uitwijkmogelijkheden naar datacentra die zelf ook werden getroffen door Sandy. Als al deze (vaak zelfs Tier III of Tier III+) datacentra overspoeld raken, dan zal dat logischerwijs zijn naslag hebben op de beschikbaarheid van de website en/of de (gebruiks-)ervaring van klanten.Heb je in zo'n geval als klant iets aan SLA's? Ik denk het niet.
Hoeveel inspanningen je ook verricht om dergelijke downtime zoveel mogelijk te voorkomen: soms is er gewoonweg niets opgewassen tegen natuurgeweld als dit. Natuurrampen als overstromingen en brand worden daarom vaak aangemerkt als een “Act of God”. In Nederland staat dit ook wel bekend als overmacht, of een “Force Majeure”.
Ik neem voor hosting providers daarom ook altijd standaard op in de SLA's dat (bijvoorbeeld) “overstromingen” en “natuurrampen” aan te merken zijn als overmacht. Daarmee voorkom je het probleem dat partijen twisten over de reikwijdte van een vaag begrip als “overmacht”, en staat het vast dat je in zo'n geval niet aansprakelijk bent voor eventuele schade uit niet-beschikbaarheid of niet halen van response tijden. Als afnemer van hosting diensten wil je ook vaak in gevallen van natuurgeweld zoveel mogelijk zekerheden hebben. Een uitwijkmogelijkheid kan in zo'n geval - soms, maar niet altijd - uitkomst bieden.
Meld je nu aan voor één van de nieuwsbrieven van ICTRecht en blijf op de hoogte van onderwerpen zoals AI, contracteren, informatiebeveiliging, e-commerce, privacy, zorg & ICT en overheid.